Ποιες επιχειρήσεις παίρνoυν... σειρά για ζεστό χρήμα μέσω ομολόγων

Η «νέα μόδα» φέρνει ρευστότητα ένα δις. ευρώ έως το τέλος τουχρόνου

Ποιες επιχειρήσεις παίρνoυν... σειρά για ζεστό χρήμα μέσω ομολόγων

Θα ξεπεράσει έως το τέλος του 2017 το 1 δισ. ευρώ η «αξία» των εταιρικών ομολόγων που είναι υπό διαπραγμάτευση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και το ποσό αυτό αφορά ιδιαίτερα ρεαλιστικούς υπολογισμούς και βάσει των «κλεισμένων» επικείμενων εκδόσεων. Ήδη, σήμερα στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι σε διαπραγμάτευση τίτλοι συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ.

Το ομόλογο της ναυτιλιακής εταιρείας Costamare του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου, είναι από τα πρώτα στη σειρά προς έκδοση και, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Ναυτεμπορική», η εταιρεία θα «ζητήσει» από την αγορά έως 70 εκατ. ευρώ. Λόγω ειδικού καθεστώτος που διέπει τις εταιρείες του κλάδου, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η δημιουργία μίας εταιρείας ειδικού σκοπού μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθεί η εν λόγω έκδοση.

Ανάλογες κινήσεις προετοιμάζουν δύο ακόμα επιχειρήσεις που ανήκουν στον ναυτιλιακό κλάδο. Η Βιοχάλκο προετοιμάζει τη σύσταση μίας ΑΕΕΑΠ μέσω της οποίας θα προχωρήσει σε έκδοση εταιρικού ομολόγου, στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια αναμένεται να ολοκληρώσουν σχετική έκδοση, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ, εντός του τρέχοντος έτους.

Για... επαναληπτικό γύρο με ένα ακόμα εταιρικό ομόλογο ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», ο ΟΠΑΠ, η πρώτη έκδοση του οποίου είχε σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία καθώς η εταιρεία ζητούσε έως 200 εκατ. ευρώ και τελικώς συγκέντρωσε προσφορές για άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων έκλεισε έναν χρόνο λειτουργίας και... ποδαρικό σε αυτή έκανε η εταιρεία Μls Μultimedia με το ομόλογο ύψους 4 εκατ. ευρώ που εισήχθη προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστήριου. Ακολούθησε η έκδοση της Housemarket Α.Ε. που υπερκαλύφθηκε σημαντικά και αποτέλεσε το πρώτο εταιρικό ομόλογο που εισήχθη στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Αντίστοιχες, ιδιαίτερα επιτυχημένες, εκδόσεις από τον ΟΠΑΠ, τη Sunlight, τον Μυτιληναίο και την Terna Energy συμπληρώνουν τη λίστα των διαπραγματεύσιμων στο Χ.Α. ομολόγων.

Η... έλευση και των ναυτιλιακών εταιρειών και η αξιοποίηση της αγοράς εταιρικών ομολόγων από αυτές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της νεόδμητης αυτής αγοράς. Το στοίχημα, υπογραμμίζουν εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής κοινότητας, διακυβεύεται στο ύψος των επιτοκίων που θα επιδιώξουν οι ναυτιλιακές εταιρείες. Διότι από την απόφασή τους αυτή θα φανεί εάν επιθυμούν πράγματι να αξιοποιήσουν ή να εκμεταλλευθούν επιτοκιακά την πολλά υποσχόμενη ελληνική αγορά ομολόγων. Μία αγορά η οποία όσο λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους ως προς την έκδοση τίτλων -σε σχέση με τα αντίστοιχα οφέλη που θα αποκόμιζε μία εταιρεία σε αντίστοιχη έκδοση στο εξωτερικό έχει προοπτικές και μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ