«Πυρετός» επενδύσεων στον χώρο του real estate

Στον προθάλαμο του ΧΑ εταιρείες ακινήτων λόγω ευκαιριών

«Πυρετός» επενδύσεων στον χώρο του real estate

Θέσεις μάχης στην μεγάλη και με πολλές ευκαιρίες αγορά ακινήτων παίρνουν οι ελληνικές ΑΕΑΑΠ, προκειμένου να αντλήσουν τη ρευστότητα που χρειάζεται για να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων. Αν και ήδη υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά, η υπερπροσφορά ακινήτων του δημοσίου από την ΕΤΑΔ (θυγατρική του Υπεραμείου με 90.000 ακίνητα), τα ασφαλιστικά  ταμεία, τα υπουργεία και τις τράπεζες που από τους επόμενου μήνες θα βγουν στην αγορά, αναμένεται να φέρει ένα τσουνάμι προσφοράς που θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω δημιουργώντας ευκαιρίες για τους επενδυτές.

Ετσι ένα κύμα Εταιρειών Επενδύσεων Ακινήτων χτυπά την πόρτα του ΧΑ, βασιζόμενο στις σημαντικές επενδυτικές προοπτικές του κλάδου, αλλά και στην ανάγκη να αποτυπωθούν οι αξίες σε ακίνητα που έχουν κάποιες εισηγμένες στα χαρτοφυλάκιά τους, χωρίς να αποτιμώνται στην αξία της μετοχής τους. Με τη δημιουργία ΑΕΑΑΠ ως θυγατρικών , τα ακίνητα των εισηγμένων αποτιμώνται και οι ίδιες εξασφαλίζουν υπεραξίες, και ταυτόχρονα πρόσβαση σε ρευστότητα για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του κλάδου.

Ηδη, παρατηρείται κινητικότητα και ετοιμάζονται ενημερωτικά δελτία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σύντομα στις υφιστάμενες εισηγμένες (Eθνική Πανγαία, Grivalia Properties, Trastor, ICI) θα προστεθούν οι νεοεισερχόμενοι, κατ’ αρχάς η BriQ Properties, που συνδέεται με τον όμιλο Quest, και ακολούθως οι θυγατρικές των εισηγμένων «Κλουκίνας-Λάππας» και Viohalco αλλά και η εταιρεία «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ» που ελέγχεται από την οικογένεια Ευμορφίδη (Coco-Μat).

Briq Properties

Η Briq Properties του ομίλου Quest, διαθέτει χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων που αποτελείται από επτά ακίνητα (μισθωμένα κατά κύριο λόγο σε εταιρείες του ομίλου) γραφείων και αποθηκών, συνολικής αξίας 24,2 εκατ. ευρώ. γραφείων και αποθηκών, συνολικής αξίας 28 εκατ. ευρώ. Βασικοί μέτοχοι είναι ο Θεόδωρος Φέσσας με 49,4%, η Ευτυχία Κουτσουρέλη με 25,23%, ενώ το υπόλοιπο 25,37% ανήκει σε μετόχους με ποσοστό μικρότερο από 5%. Πρόκειται για την πέμπτη ΑΕΕΑΠ στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Στόχος της είναι να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της, εξαγοράζοντας γραφειακούς χώρους, είτε αυτοτελή κτήρια, είτε οριζόντιες ιδιοκτησίες, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους εφοδιαστικής αλυσίδας , καταστήματα συμπεριλαμβανομένων των big boxes και supermarkets, χώρους στάθμευσης, οικόπεδα που κατά την κρίση της προσφέρονται για ανάπτυξη και εκμίσθωση σε σύντομο χρονικό διάστημα με ευνοϊκούς όρους και επί τη βάσει δεσμευτικών συμβάσεων μίσθωσης, άυλους χώρους και χώρους ανάρτησης ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού όπως κεραίες κινητής τηλεφωνίας, φωτοβολταϊκά panel κ.λπ. εφόσον αποτελούν αναπόσπαστα μέρη ακινήτων των ανωτέρω κατηγοριών.

Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ

Η οικογένεια Ευμορφίδη, μετά την Cocomat και τον κλάδο των στρωμάτων και των ξενοδοχείων επεκτείνεται και στον τομέα των εταιρειών ακινήτων, ένα βήμα το οποίο είχε ήδη προετοιμάσει από τις αρχές του 2014, οπότε και ιδρύθηκε η εταιρεία Μπλέ Κέδρος με έδρα την Ξάνθη . Στόχος είναι η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο έως το τέλος του 2018. Το χαρτοφυλάκιο της «Μπλε Κέδρος» αποτελείται κυρίως από ακίνητα (καταστήματα) της αλυσίδας Coco-Mat αλλά και τα ξενοδοχεία Coco-Mat Hotel Nafsika στην Κηφισιά και το Coco-Mat Hotel Athens στο Κολωνάκι. Παράλληλα, πρόσφατα ξεκίνησε και την ανέγερση ξενοδοχείου πέντε αστέρων 90 δωματίων σε ιδιόκτητο οικόπεδο, πλησίον του μουσείου της Ακρόπολης. Το νέο ξενοδοχείο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του προς το τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019, αντιπροσωπεύοντας επένδυση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ.

Κλουκίνας Λάππας

Η Γενική Συνέλευση του Ιουνίου ενέκρινε τη δημιουργία εταιρείας ακινήτων ως θυγατρική, ενώ η αξία των ακινήτων που διαθέτει η εταιρεία ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η αποτίμηση της εισηγμένης στο ταμπλό του ΧΑ δεν ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ετοιμάζεται να καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με στόχο την είσοδο της στο ΧΑ και την αξιοποίηση των ευκαιριών που έρχονται.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η πείρα που έχει η εισηγμένη στα κτήρια λόγω της κατασκευαστικής δραστηριότητας είναι σημαντική και τους κάνει να αναγνωρίζουν ότι είναι τώρα η πλέον κατάλληλη εποχή για να επενδύσει κάποιος σε ακίνητα. Η εταιρεία διαθέτει ακίνητο στην Ερμού, με εμβαδόν 1.438 τ.μ., που αποτιμάται στα 27 εκατ. Ευρώ, το οποίο είναι μισθωμένο στην αλυσίδα Zara, είναι ιδιοκτήτρια και δεύτερου ακινήτου στην Ερμού που έχει στεγασμένο δικό της κατάστημα Mothercare καθώς και κτήριο γραφείων στην οδό Παστέρ στους Αμπελόκηπους. Ακόμα, μεταξύ των σημαντικότερων ακινήτων και εκτάσεων που διαθέτει, έχει μεγάλες εκτάσεις στα Οινόφυτα (14,4 στρέμματα και 4,5 στρέμματα),συγκρότημα αποθηκών επιφάνειας 9.000 τ.μ. στον Ταύρο. Η εταιρεία ουσιαστικά θα ακολουθήσει το πρότυπο της Quest με επιστροφή κεφαλαίου σε είδος στους μετόχους και αυτόνομη είσοδο της ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Δηλωμένη εδώ και καιρό είναι η πρόθεση της διοίκησης του ομίλου να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του, κάτι που γίνεται με τις επενδύσεις που κάνει στα σημαντικά ακίνητά του και τις καλές συμφωνίες μίσθωσης που εξασφαλίζει. Αυτό που μένει να γίνει είναι η δραστηριότητα αυτή να μετεξελιχθεί σε ΑΕΕΑΠ, ώστε οι υπεραξίες να αποτυπωθούν στην αξία της εισηγμένης. Ο όμιλος διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία (π.χ. κτίρια γραφείων, το ξενοδοχείο Guyndham στην πλατεία Καραϊσκάκη, εμπορικά κέντρα River West και Mare West), τα οποία θα αποτελέσουν την βάση για τη νέα ΑΕΕΑΠ.

Αγοράζουν ακίνητα

Οι σημαντικές ευκαιρίες που εντοπίζονται στην εγχώρια αγορά ακινήτων, έχει ήδη αυξήσει τις τοποθετήσεις στην αγορά και φέτος στο επτάμηνο έχουν τοποθετηθεί συνολικά κεφάλαια 164 εκατ. ευρώ εκτιμάται από τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), όταν στο σύνολο του 2016 οι επενδύσεις δεν είχαν ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Πανγαία απέκτησε πέντε εμπορικά ακίνητα (σούπερ μάρκετ) συνολικής επιφάνειας 87.000 τ.μ., με τίμημα ανήλθε στα 71 εκατ. ευρώ ενώ η Grivalia Properties προχώρησε πρόσφατα στην πρώτη επένδυσή της στην κατηγορία των ξενοδοχείων πόλης (city hotels), αποκτώντας αντί ποσού 5,45 εκατ. ευρώ το ιστορικό ξενοδοχείο «Ολυμπος Νάουσα» στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή η ICI (Intercontinental International ΑΕΕΑΠ), του ελληνοαμερικανικού ομίλου Χαλικιά, που αποτελεί την πιο πρόσφατη εισαγωγή ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α., προχωρά σε νέες αγορές ακινήτων για να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της, το οποίο αποτελείται κατά κύριο λόγο από καταστήματα μισθωμένα στην Alpha Βank και σε μεγάλες εμπορικές εταιρείες. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 η εταιρεία απέκτησε τέσσερα νέα ακίνητα, ενώ η αξία του χαρτοφυλακίου της έχει ανέλθει στα επίπεδα των 71 εκατ.ευρώ.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ