Ό(pos) - ο(pos) να βγει η υποχρέωση εγκατάστασης της συσκευής ανάγνωσης καρτών

Εκπνέει η προθεσμία για τους πρώτους επαγγελματίες -Στο τραπέζι το σενάριο παράτασης

Ό(pos) - ο(pos) να βγει η υποχρέωση εγκατάστασης της συσκευής ανάγνωσης καρτών

Εκπνέει αύριο η προθεσμία για την εγκατάσταση των συσκευών ανάγνωσης στην πρώτη ομάδα επαγγελματιών που οφείλουν να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία για υποχρεωτική τοποθέτηση POS. Μέχρι και χθες, στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης.

Στελέχη της αγοράς έχουν ήδη μεταφέρει το αίτημα της παράτασης προκειμένου να αντιμετωπιστούν δύο βασικά προβλήματα:

  1. Το μεγάλο κύμα αιτήσεων για χορήγησηPOSστις τράπεζες το οποίο έγινε ακόμη μεγαλύτερο όσο πλησιάζαμε χρονικά στην αυριανή προθεσμία
  2. Το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το αν υπάρχει υποχρέωση εγκατάστασηςPOSκαι σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες εμπίπτουν μεν στα επαγγέλματα που οφείλουν να έχουν «μηχανάκι» αλλά χρησιμοποιούν ως έδρα το σπίτι τους.

Στους διαδρόμους των δύο συναρμόδιων υπουργείων συζητούνταν και χθες το ενδεχόμενο παράτασης μέχρι το τέλος Αυγούστου χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία της 27ηςΙουλίου (προέκυψε λόγω της συμπλήρωσης ενός τριμήνου από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ) ισχύει για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με έναρξη πριν την 27ηςΙουνίου 2017. Οι εταιρείες και οι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη μετά την 27ηςΙουνίου έχουν ούτως ή άλλως επιπλέον έναν μήνα περιθώριο για να ανταποκριθούν στην καινούργια υποχρέωση.

Ο αριθμός των επαγγελματιών που οφείλουν να έχουν εγκαταστήσειPOSμέχρι και αύριο, ανέρχεται στους περίπου 400.000AΦΜ. Αυτοί που δεν έχουν ανταποκριθεί, ανέρχονται σε περίπου 30-40.000. Όσοι δεν εγκαταστήσουν τη συσκευή εγκαίρως, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο το οποίο φτάνει στα 1500 ευρώ.

Σε νέους πελάτες οι τράπεζες χρεώνουν τη χρήση POS, είτε πουλώντας το τερματικό ή ενοικιάζοντάς το. Το κόστος αγοράς ενός τερματικού POS κυμαίνεται από 99 έως 440 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργικότητά του. Στην περίπτωση μίσθωσής του το κόστος κυμαίνεται ετησίως από 50 έως 360 ευρώ, ανάλογα με το μηνιαίο όγκο συναλλαγών. Αντίστοιχα, το ετήσιο κόστος συντήρησης κυμαίνεται μεταξύ 24 και 96 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ