Στο κυνήγι του «μαύρου χρυσού» ρίχνονται εγχώριες εταιρείες

Σε ξένες και ελληνικές εταιρείες έχει δοθεί το «πράσινο φως» για έρευνες

Στο κυνήγι του «μαύρου χρυσού» ρίχνονται εγχώριες εταιρείες

Το τελευταίο χρονικό διάστημα «ξεφύτρωσαν» μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι που ετοιμάζονται να συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Το 2012 προκηρύχθηκαν με τη διαγωνιστική μέθοδο της ανοικτής πρόσκλησης τα οικόπεδα του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου, του Κατακόλου και των Ιωαννίνων. Το 2014 υπογράφηκαν οι συμβάσεις μίσθωσης για την πρώτη περιοχή με την κοινοπραξία Ελληνικά Πετρέλαια - Edison και τις άλλες δύο με την Energean Oil & Gas. Για τον Πατραϊκό τα ΕΛΠΕ προετοιμάζουν την πρώτη διερευνητική γεώτρηση το 2019, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ύπαρξη 100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Το Κατάκολο είναι σε φάση 25ετούς εκμετάλλευσης, που σημαίνει ότι η παραγωγική γεώτρηση θα ξεκινήσει το 2019 και εκτιμάται ότι θα δώσει 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου (απολήψιμα) από τα 30 εκατ. με 40 εκατ. βαρέλια.

Στα Ιωάννινα η Energean Oil & Gas και η Repsol προετοιμάζονται για τις σεισμικές έρευνες την άνοιξη του 2018. Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας μαζί με την Energean Oil & Gas μπαίνει και η Repsol, ως operator της μεταξύ τους κοινοπραξίας.

Το 2014 έγινε το επόμενο μεγάλο βήμα στον τομέα των ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Το Δημόσιο προκήρυξε τον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων, με 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Υπέβαλαν προσφορές για την περιοχή με αρίθμηση «2» δυτικά της Κέρκυρας η κοινοπραξία Total - Edison - Ελληνικά Πετρέλαια, για το Οικόπεδο 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος) τα Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά και για το Οικόπεδο 1 βορειοδυτικά της Κέρκυρας πάλι τα ΕΛΠΕ.

Για τις δύο πρώτες περιοχές, οι εταιρίες χαρακτηρίζονται ως «επιλέγοντες αιτούντες». Το Οικόπεδο 2, όπως ανακοίνωσε τον Μάιο το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αμέσως μετά θα υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης. Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για το Οικόπεδο 10.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται, λόγω των μεγάλων ονομάτων και των εκτάσεων που ζητήθηκαν πριν από έναν μήνα, σε δύο περιοχές. Η κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο μεγάλες περιοχές νοτιοδυτικά των Χανίων και δυτικά της Κρήτης. Η έλευση των μεγάλων πολυεθνικών σχετίζεται με την τελευταία ανακάλυψη του κοιτάσματος στο Ζορ της Αιγύπτου, καθώς οι επιστήμονες μιλούν για γεωλογική ομοιότητά του με εκείνη της περιοχής που ζήτησε η κοινοπραξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ