Γκάζι στις… επενδύσεις πατάει η ΔΕΠΑ

Τι περιλαμβάνουν οι επενδυτικές πρωτοβουλίες του ομίλου

Γκάζι στις… επενδύσεις πατάει η ΔΕΠΑ

Νέες επενδυτικές κινήσεις ετοιμάζει πυρετωδώς η ΔΕΠΑ για το επόμενο χρονικό διάστημα Αυτές θα αφορούν στην είσοδό της στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και στις έρευνες υδρογονανθράκων. Η εταιρεία θέλει να είναι παρούσα στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες στην αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με ιδιωτική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για συνεργασία. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως βρίσκεται στο τραπέζι και η ιδέα να αποκτήσει η δημόσια επιχείρηση μειοψηφικό πακέτο στον συγκεκριμένο εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, η ΔΕΠΑ θα είναι σε θέση να πουλά συνδυαστικά σε καταναλωτές προϊόντα φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος.

Για να υλοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία απαιτείται να δώσουν το «πράσινο φως» οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ. Δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 65% και τα «Ελληνικά Πετρέλαια» που ελέγχουν το 35%. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι η στάση των ΕΛ.ΠΕ., καθώς βρίσκονται στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της «Elpedison».

Επίσης, η ΔΕΠΑ επισπεύδει τις ενέργειες που απορρέουν από το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει με τη ΔΕΗ και αφορά κατά βάση στην προμήθεια φυσικού αερίου σε νησιά. Η δημόσια επιχείρηση, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο project και να «τρέξει» γρήγορα τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, συζητά με ξένους επενδυτές.
Η ΔΕΠΑ θέλει να κάνει είσοδο στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Να σημειωθεί ότι τα ετήσια αποτελέσματα της επιχείρησης κινήθηκαν το 2016 ανοδικά, χάρη φυσικά και στη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων φυσικού αερίου, κυρίως προς τους ηλεκτροπαραγωγούς. Αν και ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 10% στα 862 εκατ. ευρώ λόγω της μεγάλης βουτιάς των τιμών, εντούτοις ο περσινός όγκος των πωλήσεων αερίου ανήλθε στα 42,7 εκατ. MWh.

Τα κέρδη μετά από φόρους για την εταιρία αυξήθηκαν στα 105,7 εκατ. ευρώ έναντι 14,1 εκατ. ευρώ το 2015, κι αυτό επειδή, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ, η εταιρία πέρυσι είχε κάνει προβλέψεις για ρήτρες που πλήρωσε. Το 2016 η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε οριακή μείωση 0,3%. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα παραγωγής ανήλθε σε 24,4% από 14,1% το 2015, ενώ του λιγνίτη μειώθηκε σε 29,1% από 37,8% το 2015. Η παραγωγή από ΑΠΕ σημείωσε αύξηση 8,5% ενώ η υδροηλεκτρική παραγωγή και οι καθαρές εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 10,2% και 8,46% αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ