Το φαβορί για τον διαγωνισμό της ΔΕΣΦΑ

Ποιες εταιρείες θα «κονταροχτυπηθούν» για την απόκτηση του 66%

Το φαβορί για τον διαγωνισμό της ΔΕΣΦΑ

Έως τις 24 Ιουλίου θα πρέπει να υποβάλουν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 66% του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).  Η ημερομηνία αυτή αποτελεί τον πρώτο σταθμό της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: Την πρώτη που αφορά την προεπιλογή και τη δεύτερη με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Η φάση προεπιλογής επενδυτών ξεκινάει ουσιαστικά μετά την υποβολή των προτάσεων που θα γίνει στις 24 Ιουλίου. Εκεί οι σύμβουλοι θα κρίνουν ποιες εταιρείες πληρούν τα κριτήρια, προκειμένου να περάσουν στο δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού.

Η τελευταία φάση αναμένεται να διαρκέσει 12 εβδομάδες και να κορυφωθεί με τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα διαγωνιστική διαδικασία είναι οι Alantra Greece Corporate Advisors, Alpha Bank, η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη και η Clifford Chance LLP.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος διαγωνισμός προκηρύχθηκε μετά την απόσυρση της αζέρικης SOCAR, η οποία είχε ανακηρυχθεί αγοραστής του 66% των μετοχών στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία. Όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ο καινούριος διαγωνισμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα γνωρίζουμε ποιες εταιρείες ή κοινοπραξίες ενδιαφέρονται για την απόκτηση του 66% του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου.

Με βάση τις διερευνητικές κρούσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι σαφές ότι ο νέος διαγωνισμός έχει συγκεκριμένο φαβορί την ιταλική εταιρεία Snam. Άλλωστε με βάση τους όρους της προκήρυξης αποτελεί απαράβατο όρο οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό να είναι πιστοποιημένοι Ευρωπαίοι διαχειριστές.

Επίσης, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει άλλες δύο εταιρείες, της Ολλανδικής Gasunie και της Ρουμανικής Transgaz.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ