Με επιτόκιο... Γερμανίας δανείστηκε η Μυτιληναίος

Άνοιξε ο χορός των ομολογιακών εκδόσεων

Με επιτόκιο... Γερμανίας δανείστηκε η Μυτιληναίος

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση του ομολογιακού δανείου του ομίλου Μυτιληναίος. Οι προσφορές των επενδυτών ανήλθαν στα 740.800.000 ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 2,47% το ζητούμενο από την έκδοση ποσό, που ήταν 300.000.000 ευρώ.

Η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 3,1% και η τιμή διάθεσης στα 1.000 ευρώ έκαστη, δηλαδή στο 100% της ονομαστικής αξίας. Το μεγαλύτερο μέρος, πάνω από το 50%, δηλαδή 405.000.000 ευρώ, προήλθαν από ιδιώτες, ενώ οι προσφορές θεσμικών κυμάνθηκαν στο 45% και έφτασαν τα 330.000.000 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα που είχε δηλώσει συμμετοχή στο ομόλογο με 50.000.000 ευρώ, με βάση τη ζήτηση δεν θα πάρει το σύνολο της προσφοράς της, αλλά μικρότερο ποσό.

Η επιτυχία του ομολόγου του Μυτιληναίου ανοίγει νέους δρόμους για την εταιρική χρηματοδότηση και την άντληση ποσών μέσω ομολόγων του ελληνικού Χρηματιστηρίου και ταυτόχρονα διαμορφώνει ένα εξαιρετικά θετικό μομέντουμ γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Ο χορός των ομολογιακών εκδόσεων σε αυτή τη νέα για τα ελληνικά δεδομένα, αγορά, άνοιξε πριν από ένα ακριβώς χρόνο, με την εταιρεία πληροφορικής MLS που είχε μαζέψει 5 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,3%. Ακολούθησαν πετυχημένες εκδόσεις της Fourlis για λογαριασμό της θυγατρικής της House Market (40 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5%), για να πάρει σειρά τον περασμένο Μάρτιο ο ΟΠΑΠ (200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%), προ μερικών εβδομάδων η Sunlight του ομίλου Γερμανός (50 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%), και τώρα η Μυτιληναίος.

Το συγκεκριμένο προϊόν, δηλαδή οι εταιρικές εκδόσεις ομολόγων στην εγχώρια αγορά, μπορεί να προσελκύσουν εκείνη την κατηγορία των επενδυτών χαμηλότερου ρίσκου που εστιάζει σε συγκεκριμένες αποδόσεις, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί και τις εταιρείες που θέλουν να δανειστούν.

Δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν χρήματα που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος (π.χ. θυρίδες) καθώς και τραπεζικές καταθέσεις χωρίς τους περιορισμούς των capital controls.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ