Υπόσχονται μειώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μετά τις... αυξήσεις

Αυξάνει το ΥΚΩ τώρα - σχέδιο κατάργησής του σε τρία χρόνια

Υπόσχονται μειώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μετά τις... αυξήσεις

Σημαντική ελάφρυνση των τιμολογίων της ΔΕΗ «υπόσχεται» η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, καθώς με την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών που προωθείται, οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αναμένεται να μηδενιστούν μέσα στην επόμενη τριετία.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προχωρά σε ψαλίδισμα κατά τουλάχιστον 200.000.000 ευρώ των απαιτήσεων της ΔΕΗ για την παροχή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στα νησιά και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η ΡΑΕ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας την εκκαθάριση των ποσών που πρέπει να εισπράξει η δημόσια επιχείρηση με αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ για τα έτη 2012-2016. Η ΔΕΗ διεκδικεί 735.000.000 ευρώ και θεωρεί ότι τα χρήματα αυτά, που διέθεσε για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά καθώς και για φθηνότερα τιμολόγια σε οικονομικά ασθενείς πελάτες της, θα πρέπει να τα ανακτήσει με υψηλότερες χρεώσεις στις ΥΚΩ.

Από την άλλη μεριά όμως η ΡΑΕ, έχοντας εδώ και μήνες προχωρήσει σε έρευνα για το ποια είναι πραγματικά τα «ΥΚΩ» που πρέπει να εισπράξει η ΔΕΗ, φαίνεται, λένε οι πληροφορίες, να καταλήγει πως αυτά ανέρχονται σε λιγότερα από 500.000.000 ευρώ και όχι στα 735.000.000 ευρώ.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αυξηθούν. Ωστόσο, κατόπιν της σχετικής συμφωνίας που έχει κάνει το υπουργείο Ενέργειας με τους δανειστές, οι ανατιμήσεις θα περάσουν σταδιακά σε βάθος πενταετίας, έως το 2022, ώστε η επιβάρυνση να επιμεριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ