«Καταφτάνει» ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ

Τις επόμενες ημέρες η προκήρυξη – Ποιοι είναι οι «πρωταγωνιστές»

«Καταφτάνει» ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ

Έτοιμό για την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή, με την οποία διευρύνεται το φάσμα των εταιρειών, που μπορούν να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία, χωρίς «κωλύματα» του παρελθόντος, άνοιξε ο δρόμος για τη νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Η προκήρυξη πιθανότατα θα βγει τις επόμενες ημέρες, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ώστε το περιεχόμενο της εν λόγω τροπολογίας να ενσωματωθεί σε αυτή, δεδομένου ότι αφορά σε όρους του διαγωνισμού.

Το τίμημα και κατά πόσον αυτό θα υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η SOCAR στον πρώτο και τελικά άκυρο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ θα κρίνει την επιτυχία του δεύτερο. Στην κυβέρνηση ποντάρουν στο ενδιαφέρον που φέρεται να έχει εκδηλωθεί για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολο το τίμημα να ξεπεράσει την προσφορά των Αζέρων.

Αφενός λόγω των διεθνών συγκυριών στον χώρο της ενέργειας και της μεγάλης αυτή τη στιγμή προσφοράς εταιρειών προς πώληση, όπως ο ΔΕΣΦΑ, αφετέρου λόγω της αβεβαιότητας που προέκυψε με την ατυχή εξέλιξη του προηγούμενου διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος διαγωνισμός θα αφορά και πάλι στην πώληση του 66% των μετοχών (31% ΤΑΙΠΕΔ και 35% ΕΛΠΕ) του ΔΕΣΦΑ, ενώ το υπόλοιπο 34% των μετοχών θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι ενόψει τις προκήρυξης του νέου διαγωνισμού την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ έχουν χτυπήσει ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης δικτύων όπως η βελγική Fluxys, η ιταλική Snam, η ολλανδική Gasunie, η ισπανική Enagas η ρουμανική Transgaz καθώς και νέοι παίκτες όπως η γαλλική GRTgas αλλά και funds όπως τα SFPI και Marguerite. Στις μέχρι τώρα επαφές πρωταγωνιστούν οι Ιταλοί και οι Βέλγοι που μαζί με τους Ισπανούς έχουν και το ισχυρότερο κίνητρο να αποκτήσουν τον ΔΕΣΦΑ καθώς και οι τρεις αποτελούν εκ των βασικών μετόχων του ΤΑP.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ