Τα ξενοδοχεία που αλλάζουν χέρια

Νέα επενδυτικά σχέδια στην εγχώρια τουριστική αγορά

Τα ξενοδοχεία που αλλάζουν χέρια

«Ζεστός» μήνας είναι ο Ιούνιος για ξενοδοχεία της Αθήνας αφού κρίθηκε χθες η τύχη του Athens Ledra Hotel, πριν λίγες ημέρες μπήκε «πωλητήριο» στο King George ενώ μέχρι το τέλος μήνα αναμένεται να λειτουργήσει ξανά το ξενοδοχείο Les Lazaristes στη Θεσσαλονίκη.   

Στην αμερικανική εταιρεία ακινήτων Hines πέρασε το «Athens Ledra», στον πέμπτο κατά σειρά πλειστηριασμό, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με επισπεύδουσα την Alpha Bank. Η τιμή εκκίνησης για το ξενοδοχείο ήταν τα 33.000.000 ευρώ (από 47.800.000 ευρώ που ήταν τις προηγούμενες φορές) και δόθηκε τελικά για 33.050.000 ευρώ στην εταιρεία Hotel AE, που συνδέεται με την αμερικανική εταιρεία ακινήτων Hines. Η Hines βρίσκεται με γραφεία στην Ελλάδα από το 2014 αναζητώντας ευκαιρίες ανάπτυξης στον χώρο του real estate διερευνώντας ακίνητα εμπορικής εκμετάλλευσης, τουριστικά και κτίρια γραφείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαχείριση του νέου ξενοδοχείο θα περάσει στον όμιλο του κ. Γιάννη Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος είναι από τους ελάχιστους Έλληνες ξενοδόχους που διαχειρίζεται με επιτυχία μεγάλες μονάδες στα Βαλκάνια. O κ. Γιάννης Δασκαλαντωνάκης, συνεργάζεται εδώ και αρκετό καιρό με την Hines και έχουν εκπονήσει μαζί τα πρώτα σχέδια για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου. Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη μεγάλη δουλειά του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη στην Ελλάδα σε συνεργασία με fund.

Σημειώνεται ότι, πέραν του τιμήματος, προκειμένου να λειτουργήσει η μονάδα απαιτούνται επιπλέον 10.000.000 ευρώ για την ανακαίνισή του. Τα έσοδα του πλειστηριασμού θα διατεθούν με βάση τον «παλιό κώδικα», δηλαδή με αποζημίωση πρώτα των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων και ύστερα των τραπεζών.

Το ξενοδοχείο «Athens Ledra» κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Γεώργιο Παρασκευαΐδη. Υστερα από τον θάνατό του τον Δεκέμβριο του 2007, ο έλεγχος του ξενοδοχείου περιήλθε στην οικογένειά του, ενώ το 2013 ολοκληρώθηκε η τριακονταετής διαχείριση της μονάδας από την αμερικανική αλυσίδα «Ledra Marriott».
Το γνωστό ξενοδοχείο άλλαξε χέρια ένα χρόνο μετά τη διακοπή λειτουργίας του λόγω οικονομικής δυσπραγίας κι ενώ ήταν γεμάτο πελάτες (31 Μαϊου 2016) και έντεκα μήνες αφότου η βασική πιστώτρια της επιχείρησης, Alpha Bank ξεκίνησε τις προσπάθειες να εκποιήσει το ακίνητο μέσω πλειστηριασμού.

«Πωλείται» και το King George

Ένα ακόμη πωλητήριο σε ένα από τα πλέον εμβληματικά ξενοδοχεία του Συντάγματος μπήκε, αυτή τη φορά, από τoν όμιλο της Eurobank, η οποία ξεκίνησε να δέχεται μη δεσμευτικό ενδιαφέρον από τους υποψηφίους επενδυτές. Πρόκειται για το πεντάστερο King George, το οποίο είναι μισθωμένο αυτή την στιγμή από την εταιρεία ΛΑΜΨΑ, ιδιοκτήτρια και της γειτονικής «Μεγάλης Βρετανίας».

Το συγκεκριμένο ακίνητο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας απέναντι από την πλατεία Συντάγματος (οδός Βασιλέως Γεωργίου Α’ 3), έχει συνολική επιφάνεια 9.450 τ.μ. και αποτελείται από τρία υπόγεια, ισόγειο, ημιώροφο, 8 ορόφους και δώμα, ενώ είναι δυναμικότητας 102 δωματίων. Από τις αρχές του 2013, το κτήριο είναι μισθωμένη στην εταιρεία Λάμψα, με μίσθωση διάρκειας 10 ετών και δυνατότητα παράτασης για δύο πενταετίες και με δικαίωμα εξαγοράς, εφόσον η τράπεζα αποφασίσει να προβεί σε πώληση.

Ανοίγει ξανά το πρώην Les Lazaristes

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου αναμένεται να λειτουργήσει ξανά το ξενοδοχείο Les Lazaristes στη Θεσσαλονίκη, με το νέο όνομα LAZART Hotel. Η ονομασία εγκρίθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ενώ τη λειτουργική διαχείριση του ξενοδοχείου έχει αναλάβει η Zeus International.

Η πεντάστερη μονάδα παρέμενε κλειστή από τις 12 Μαΐου, οπότε και ανακοινώθηκε η αποχώρηση της Domotel Hotels & Resorts.
Ακόμη υπάρχουν μερικές μικρές διαδικαστικές εκκρεμότητες και η επίσημη άδεια από τον ΕΟΤ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ