«Φουντώνει» ο ανταγωνισμός στην λιανική αγορά του ρεύματος μετά τις εκπτώσεις της ΔΕΗ

«Φουντώνει» ο ανταγωνισμός στην λιανική αγορά του ρεύματος μετά τις εκπτώσεις της ΔΕΗ
«Φουντώνει» ο ανταγωνισμός στην λιανική αγορά του ηλεκτρισμού μετά την αναγγελία εκ μέρους της ΔΕΗ για παροχή έκπτωσης 15% στους «καλούς» της πελάτες. Ήδη στα εμπορικά επιτελεία των ιδιωτών παρόχων σχεδιάζεται η «απάντηση» στην επιθετική κίνηση του leader, με στόχο να εξανεμιστεί η όποια διαφορά προκύψει από τη μείωση του τιμοκαταλόγου της ΔΕΗ από 1ης Ιουλίου.

Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ο ανταγωνισμός θα συνεχίσει την πολιτική των προσφορών, εστιάζοντας στο γεγονός ότι οι καταναλωτές που θα αποφασίσουν να αλλάξουν πάροχο θα έχουν όφελος ακόμη και με τις προαναγγελθείσες μειώσεις εκ μέρους του «ηγέτη». Ο στόχος είναι να μη χαθεί η δυναμική που έχει αναπτύξει το ιδιωτικό κομμάτι της αγοράς μεταξύ των καταναλωτών - πελατών που αποπληρώνουν τους λογαριασμούς τους με συνέπεια, το οποίο άλλωστε θεωρείται, τόσο από τη ΔΕΗ, όσο και από τους ανταγωνιστές της, ο αφρός των πωλήσεων.

Η πολιτική της συντήρησης δυνάμεων αναμένεται να μετεξελιχθεί από τον Σεπτέμβριο όταν, με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου, θα γίνει η πρώτη δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ στο πλαίσιο του στόχου για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κατά 20% μέχρι το 2017 και κάτω από το 50% μέχρι το 2020. Η διαδικασία NOME θα δίνει τη δυνατότητα στις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας να αγοράζουν πακέτα ηλεκτρισμού σε χαμηλές τιμές, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να μεταπωλούν στους οικιακούς καταναλωτές, εμπορικά καταστήματα και μικρές βιομηχανίες.

Σύμφωνα και με την τελευταία τροπολογία, τα προς δημοπράτηση ποσοστά ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ είναι τα εξής: για το έτος 2016, θα δημοπρατηθεί ποσοστό 8%, για το 2017 12%, για το 2018 13% όπως και για το 2019 13%. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα της ΡΑΕ να ρυθμίζει με απόφασή της, περιπτώσεις που υπερβαίνουν τους ετήσιους στόχους ανακατανομής των μεριδίων της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων.

Μερίδια ιδιωτών

Ήδη το μερίδιο των ιδιωτών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού φθάνει το 10% σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς, όταν στα τέλη του 2015 ήταν κάτω από 5%. Από τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ τον Απρίλιο οι επτά ιδιωτικοί ενεργειακοί όμιλοι συγκεντρώνουν μερίδιο 8,62% και είχαν τα εξής ποσοστά:

- ΗΡΩΝ: 2,42% (με ποσοστό 0,66% στη χαμηλή τάση, υψηλότερο ποσοστό 1,76% στη Μέση).

- ELPEDISON: 2,13% (με ποσοστό 0,98% στη χαμηλή τάση και 1,14% στη Μέση).

- PROTERGIA: 1,91% (με μικρό ποσοστό 0,50% στη χαμηλή τάση και ποσοστό 1,41% στη Μέση).

- NRG Trading: 0,61% (με 0,18% στη χαμηλή τάση και μεγαλύτερο ποσοστό 0,43% στη Μέση).

- VOLTERRA: 0,47% (όλο το ποσοστό της είναι στη μέση τάση).

- GREEN: 0,42% (0,23% στη χαμηλή τάση, 0,19% στη μέση τάση).

- WATT + VOLT: 0,40% (με το κύριο ποσοστό της 0,36% στη χαμηλή τάση και μόλις 0,04% στη Μέση).

Ποιοι θα έχουν έκπτωση 15% στο λογαριασμό της ΔΕΗ Η έκπτωση που προανήγγειλε η ΔΕΗ για τους συνεπείς της πελάτες αφορά τη χρέωση προμήθειας ρεύματος και όχι τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, Μεταφορά, Διανομή), δημοτικά τέλη κ.λπ. Έτσι, το -15% δεν θα υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού του λογαριασμού αλλά μόνο για την καθαρή αξία κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτι που σημαίνει ότι επί του συνολικού λογαριασμού, το όφελος είναι κάτω του 10%.

Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό με εκκαθαριστικό λογαριασμό στα 157 ευρώ θα λάβει έκπτωση στη χρέωση προμήθειας ρεύματος, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι 99,78 ευρώ (συνολική αξία ηλεκτρικού ρεύματος και ΦΠΑ 13%). Το υπόλοιπο ποσό 57,22 ευρώ αφορά τις λεγόμενες «ρυθμιζόμενες χρεώσεις», τα δημοτικά τέλη και το τέλος για την ΕΡΤ. Δηλαδή, θα προκύψει όφελος 14,96 ευρώ με την εν λόγω χρέωση να «πέφτει» στα 84,81 ευρώ. Ο συνολικός λογαριασμός, λοιπόν, θα μειωθεί κατά 9,6%, αφού το νοικοκυριό θα πληρώσει συνολικά 142,03 ευρώ αντί 157 ευρώ.

Σε ετήσια βάση το όφελος θα είναι 45 ευρώ. Στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος πελάτης ήταν συνεπής στις πληρωμές του το 2015 (εμπρόθεσμη εξόφληση των εκκαθαριστικών λογαριασμών), έχει επιπλέον όφελος, καθώς σύμφωνα με προγενέστερη προσφορά η ΔΕΗ θα του επιστρέψει το διπλάσιο της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό για το έτος 2016.

Αξιολόγηση