Πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα

Πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα
Διαρροή τουριστών προς μη αδειοδοτημένα και μη φορολογούμενα «τουριστικά» καταλύματα τους τελευταίους μήνες εντοπίζει η Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας - Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε χθεσινή ανακοίνωση της, όπου αναφέρει ότι η πορεία των πληροτήτων στα ξενοδοχεία της Αθήνας - Αττικής από το φθινόπωρο 2015 έως και τον Φεβρουάριο 2016 παρουσιάζει πτώση που δεν συνάδει με την αύξηση των αφίξεων που παρατηρείται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Πιο συγκεκριμένα, από το φθινόπωρο παρατηρείται μία σταθερά φθίνουσα πορεία με μείωση της πληρότητας της τάξης του -3,8% τον Σεπτέμβριο, του -6,1% τον Οκτώβριο και κατά -4,6% τον Νοέμβριο. Ακολούθησε ένα «μουδιασμένο» εορταστικό δίμηνο (Δεκεμβρίου 2015 ? Ιανουαρίου 2016) και ο Φεβρουάριος «έκλεισε» με οριακή μεν, μείωση δε, της τάξης του -1,2%.

H σύγκριση των δεδομένων των πληροτήτων των ξενοδοχείων του 2014, 2015 και των πρώτων μηνών του 2016 με τα αντίστοιχα στοιχεία των διεθνών αφίξεων στον Ελ. Βενιζέλος όπου υπάρχει σταθερή ανοδική πορεία φανερώνουν σταθερή «διαρροή» επισκεπτών προς μη αδειοδοτημένα και μη φορολογούμενα «τουριστικά» καταλύματα.

Σύμφωνα με την ΕΞΑΑ, τα στοιχεία δείχνουν πως από το 2014 και μετά, η ψαλίδα μεταξύ διεθνών αφίξεων στο Ελ. Βενιζέλος και αφίξεων στα ξενοδοχεία ανοίγει επικίνδυνα, ενώ από τον Σεπτέμβριο 2015, οι αποκλίσεις παρουσιάζουν εντυπωσιακή επιδείνωση.

Οι ξενοδόχοι τονίζουν πως θα έπρεπε να έχει ήδη θεσμοθετηθεί, ένα νέο νομοθετικό, θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο, που να μη δημιουργεί στην αγορά συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος του νόμιμου και αδειοδοτημένου τομέα και συγχρόνως να εξασφαλίζει τα δημόσια έσοδα και την ασφάλεια των επισκεπτών.

Μέχρι στιγμής, τα μεν τουριστικά καταλύματα καλούνται να ανταποκριθούν εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και πολλαπλών φορολογικών επιβαρύνσεων (λ.χ. διπλασιασμός του ΦΠΑ, αύξηση εργοδοτικών εισφορών κ.ά.), τα δε διαμερίσματα που ενοικιάζονται στο πλαίσιο της λεγόμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού», είναι απαλλαγμένα από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την ΕΞΑΑ, τα παραπάνω γεννούν έντονη ανησυχία, ιδιαίτερα καθώς συνδυάζονται με τα πρόσφατα αρνητικά γεγονότα στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα με το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, με τις δυσάρεστες εικόνες σε Πειραιά και Ειδομένη, με θέματα αστυνόμευσης και επιδεινούμενης παραβατικότητας στην πόλη κ.ά. Επιπλέον, εκτιμούν ότι όλα αυτά επιδρούν αρνητικά στην ροή των κρατήσεων για τους επόμενους μήνες και στην κρουαζιέρα, φανερώνοντας γι’ άλλη μια φορά την ευαισθησία που χαρακτηρίζει τον κλάδο του τουρισμού.

Αξιολόγηση