Έρχονται deals στα πεντάστερα των Αθηνών

Έρχονται deals στα πεντάστερα των Αθηνών
Εντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά των hi class ξενοδοχείων της Αθήνας, αφού από τη μία το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί στη χώρα λόγω των πολύ καλών επιδόσεων του τουρισμού και η «τραπεζική ασφυξία» από την άλλη, έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο αρκετά «αραχνιασμένα» deals.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν πληροφορίες στην αγορά που κάνουν λόγοότι στο γνωστό ξενοδοχείο της Συγγρού το Athens Ledra, έως το τέλος τουχρόνου θα εισέλθει μια μεγάλη ξένη ξενοδοχειακή αλυσίδα. Βέβαια δεν είναι ηπρώτη φορά που ο όμιλος Παρασκευαΐδη μέσω της εταιρείας ΑΣΤΥ, συζητά μετρίτους μετά την αποχώρηση της γνωστής αλυσίδας Marriot που είχε τηδιαχείριση. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην πρωτεύουσα έφερεκαλύτερα νούμερα για το ξενοδοχείο που κλυδωνίστηκε μετά την αποχώρησητης πολυεθνικής, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό να αποτρέψει τα «δύσκολα».

Μάλιστα μετά την αποχώρηση της Marriot, η ΑΣΤΥ κατέθεσε αίτηση για τηνείσοδο της στο άρθρο 99 λόγω των χρεών της που υπολογίζοντα σεπερισσότερα από 40 εκατ. ευρώ, αλλά στην συνέχεια την απέσυρε, μεαποτέλεσμα το ξενοδοχείο να οδηγηθεί σε πλειστηριασμό από την Alpha Bank, οοποίος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Το πως θα κινηθεί ο Ευθύβουλος Παρασκευαίδης παραμένει άγνωστο. Πηγέςόμως αναφέρουν πως ίσως να σκεπτόταν ακόμη και την πώληση της μονάδαςεάν παρουσιαζόταν ένα καλό τίμημα. Στο ερώτημα αν θα υπήρχε περίπτωσησυνεργασίας με το γειτονικό Intercontinental Athens όπου ο όμιλοςΠαρασκευαΐδη είναι μέτοχος μαζί με τον συνέταιρο του στην J&P ΔάκηΙωάννου, η απάντηση είναι ότι οι δύο πλευρές δεν διέρχονται την καλύτερηπερίοδο στις σχέσεις τους. Ωστόσο, με τον τουρισμό να επανακάμπτει στηνπρωτεύουσα και να υποστηρίζεται έντονα από την κρουαζιέρα, όλα ταενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Το Hilton και οι άλλοι

Την ίδια ώρα έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο Athens Hilton. Ταοικονομικά στοιεία και οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει άρδην μετά το«θερμό καλοκαίρι» στις διανυκτερεύσεις και οι ηγέτες του κλάδου δείχνουν...έτοιμοι για όλα. Το Athens Hilton ανήκει στην θυγατρική της Alpha ΙονικηΞενοδοχειακή. Η τράπεζα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του προγράμματοςεξυγείανσης είχε απο ετών στα σενάριά της και την πώληση του Hilton. Όμωςπαρά το ενδιαφέρον που αρχικά εκδηλώθηκε από ξένα funds δεν υπηρξεσυνέχεια καθως η πτώση της τουριστικής κίνησης την περίοδο 2010-2012επιδείνωσε τα οικονομικά του ιστορικού ξενοδοχείου, φέρνοντας αντιστοιχαπροτάσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτές. Ιδιαίτερα καθώς ο«πατριάρχης» της Alpha Γιάννης Κωστόπουλος θεωρούσε ανέκαθεν το Hiltonένα κόσμημα του ομίλου...

Το 2013 τα χαμόγελα επέστρεψαν στο λογιστήριο του ξενοδοχείου. Το 2013, οτζίρος ξεπέρασε τα 26 εκατ. με τα καθαρά κέρδη να ανεβαίνουν στις 800.000έναντι ζημιών ύψους 4,1 εκατ. ευρώ το 2012. Το 2014 έφερε ακόμη καλύτερουςαριθμούς με αύξηση 10% των κρατήσεων και 15% των εσόδων από συνέδρια.

Κάπως έτσι τα σενάρια πώλησης επανήλθαν, αυτή την εβδομάδα μιλώντας γιαένα deal που θα έχει κλείσει ως το τέλος του χρόνου. Κατά τα ίδια σενάρια ηοροφή της συμφωνίας αυτής τοποθετείται στα 180 εκατ. ευρώ. Με τηνκεφαλαιοποίηση της Ιονικής στα 93 εκατ. ευρώ μια τέτοια συμφωνία θαμπορούσε να προσφέρει στην εισηγμένη μεγάλη λογιστική υπεραξία.

Στο ερώτημα ποιός ενδοαφέρεται για το Athens Hilton όλες οι πηγές κρατούν τοστόμα τους ερμητικά κλειστό και δεν αποκλείουν τίποτα. Οι πρώτεςπληροφορίες -είχαν διαρρεύσει τους προηγούμενους μήνες- έφεραν ωςενδιαφερόμενο Ελληνοαμερικανό Τζων Κατσιματίδης. Έναν επιχειρηματία πουτο Forbes, έχει κατατάξει στην 458η θέση των πιό πλούσιων ανθρώπων τουκόσμου, με περιουσία 3 δισ. δολαρίων το 2013. Ωστόσο παρά το ότι οισυζητήσεις προχώρησαν (οι πηροφορίες ανέφεραν τότε ένα τίμημα γύρω στα100 εκατ. ευρω) η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε. Τουλάχιστον τότε. Μεταξύ τωνεν δυνάμει μνηστήρων φέρονται επίσης το Oaktree Capital του Howard Capitalτου Χάουαρντ Μαρκς που έχει εξαγοράσει το Gerakina Beach και στήνει τονόμιλο Oceania με τη ΣΑΝΗ των αδελφών Ανδρεάδη, όπως και η Jermyn StreetReal Estate η οποία είναι πλειοδότης για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, αλλάκαι Αραβικά funds.

Ουδέν σχόλιον είναι η απάντηση αν για το Hilton ενδιαφέρνται οι εφοπλιστέςΠάνος και Θανάσης Λασκαρίδης, ιδιοκτήτες του λαμπερού διδύμου τηςπλατείας Συνταγματος: του Grande Bretagne και του King George. Ηεφοπλιστική οικογένεια που ρίσκαρε σημαντικά πριν τρία σχεδόν χρόνια, ότανμέσα στην κρίση αποφάσισε να αναλάβει τη διαχείριση του King George(ιδιοκτησίας Eurobank) σημερα δρέπει τους καρπούς της επιχειρηματικής τηςδιορατικότητας. Πέραν του συμβολαίου των 700.000 ευρώ το μήνα για τημίσθωση του King George (από την εισηγμένη ΛΑΜΨΑ Α.Ε. που είναιταυτόχρονα ιδιοκτήτρια του Grande Bretagne) οι αδελφοί Λασκαρίδη ξόδεψανσχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ πρόπερσι την άνοιξη για την ανακοίνιση του King Georgeώστε να μπορέσει να λειτουργήσει τμηματικά από τον Ιουλιο του 2013. Οιιδιοκτήτες της ΛΑΜΨΑ έριξαν χρήμα και για την αναμόρφωση της πλατείαςΣυνταγματος η όψη της οποίας ταλαιπωρήθηκε από τα επεισόδια τωντελευταίων χρόνων. Το αποτέλεσμα όμως τους δικαίωσε: Το Grande Bretagneπαρουσίασε αυξηση τζίρου 27% το 2013, ενώ το το 2014 είχε αύξησηκρατήσεων της τάξης του 12%. Αντίστοιχα νούμερα έγραψε και το King Georgeμε την αλλαγη του κλίματος να αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της ΛΑΜΨΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ