«Βόμβα» στα ελληνικά αλλαντικά - Οι επιπτώσεις από το πόρισμα του ΠΟΥ

«Βόμβα» στα ελληνικά αλλαντικά - Οι επιπτώσεις από το πόρισμα του ΠΟΥ
Σαν βόμβα στην παγκόσμια βιομηχανία αλλαντικών έσκασε η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες, καθώς σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως μπέικον, λουκάνικα και ζαμπόν, συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση καρκίνου.

Είναι προφανές ότι αυτή η διαπίστωση του ΠΟΥ θα επηρεάσει σημαντικά και την ελληνική βιομηχανία και ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την ύπαρξή της.

Είναι γνωστό ότι οι 2 από τις 3 επιχειρήσεις του κλάδου, οι Π.Γ. Νίκας και Υφαντής κλήθηκαν πρόσφατα να διαχειριστούν και το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που εντοπίστηκε σε αλλαντικά τους, το οποίο μάλιστα έπληξε τους τζίρους τους, αφού οδήγησε το καταναλωτικό κοινό προς προϊόντα υγιεινής διατροφής.

Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού την ίδια ώρα ήρθαν και τα εσωτερικά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης που επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Είναι γνωστή η προσπάθεια εξαγοράς και διάσωσης της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από το σχήμα των εταιρειών Chipita – Impala Invest. Ο όμιλος είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 33,8 εκατ. ευρώ. Ενώ πριν από δύο χρόνια είχε ναυαγήσει το deal μεταξύ Υφαντής και Νίκας.

Τι λέει ακριβώς η έκθεση του ΠΟΥ; Πως 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, δηλαδή λιγότερο από δύο φέτες μπέικον, αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του προγράμματος «Global Burden of Disease Project», 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στον κόσμο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 στην κατανάλωση αλκοόλ.

Τα συμπεράσματα του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας για τον Καρκίνο (CIRC), βασίζονται σε περισσότερες από 800 μελέτες για την περίληψη του επεξεργασμένου κρέατος, κατηγορία στην οποία ανήκουν τα αλλαντικά, στους «καρκινογόνους για τον άνθρωπο παράγοντες (Ομάδα 1)», βάσει «ικανών ενδείξεων σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του εντέρου». «Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα», σύμφωνα με τον δρ Κουρτ Στράιφ του CICR.

«Τα αποτελέσματα δικαιολογούν τις σημερινές συστάσεις για τη δημόσια υγεία για περιορισμό της κατανάλωση κρέατος», σχολίασε ο δρ Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο από όπου προέρχονται και τα συμπεράσματα. Σημειώνεται ότι το χοιρινό κρέας περιλαμβάνεται στα κόκκινα κρέατα, μαζί με το μοσχαρίσιο, το βοδινό, το αρνίσιο, το κατσικίσιο, καθώς και το κρέας του αλόγου.

Ωστόσο, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο επισημαίνει ότι το γεγονός ότι τα αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος περιλαμβάνονται μαζί με παράγοντες όπως ο καπνός και ο αμίαντος στη λίστα των προϊόντων που προκαλούν καρκίνο, δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο επικίνδυνα με αυτά.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θεωρείται, τέλος, «πιθανόν καρκινογόνος για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Α), επί τη βάσει περιορισμένων ενδείξεων». Το Διεθνές Κέντρο εντόπισε σύνδεση με τον καρκίνο του εντέρου, αλλά και του παγκρέατος και του προστάτη.

ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ. Οι πρώτες αλλαντοβιομηχανίες και οι παραγωγοί κρέατος που αντέδρασαν στην έκθεση του ΠΟΥ προέρχονται από την γειτονική Ιταλία. Σε ανακοίνωσή της η αγροτική ένωση Coldiretti λέει «όχι στην τρομοκρατία του κρέατος, τα ιταλικά προϊόντα είναι τα υγιεινότερα». Επί της ουσίας η Coldiretti απαντά με άλλη έρευνα σύμφωνα με την οποία στην ιταλική διατροφή οφείλεται το υψηλό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Ιταλίας: 80 χρόνια για τους άνδρες και 85 για τις γυναίκες.

Η υπουργός Υγείας της χώρας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την έκθεση του ΠΟΥ αλλά τόνισε ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να φοβούνται τα ευρήματά της μελέτης, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι περιορισμένες οι ενδείξεις ότι τα μη επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, το μοσχάρι, το αρνάκι και το χοιρινό, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Σημειώνεται πως η βιομηχανία κρέατος στην Ιταλία παρέχει δουλειά σε 180.000 ανθρώπους και αποφέρει 32 δισ. ευρώ σε πωλήσεις ετησίως.

Απάντησηαπό Κρήτη

Μπορεί οι Ιταλοί της Coldiretti να επικαλούνται την Ιταλική διατροφή, μόνο όμως τα προϊόντα της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms είναι πιστοποιημένα με το σήμα του «American Heart Association» και πληρούν τις προδιαγραφές υγιεινής διατροφής για άτομα «υψηλού κινδύνου», όπως εκείνα με προβλήματα καρδιάς, υψηλά επίπεδα χοληστερίνης κ.λπ. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική διάκριση που έχει αποκτηθεί έπειτα από αυστηρότατους ελέγχους και πιστοποιείται από τον πιο αξιόπιστο διεθνή φορέα για την προστασία της καρδιάς.

Επιπλέον, τα εν λόγω προϊόντα της εταιρείας έχουν εγκριθεί κι από τον USDA (Οργανισμός Τροφίμων Αμερικής) λόγω των αυστηρών προδιαγραφών που πληρούν παγκοσμίως. Η καινοτομία της σειράς «εν ελλάδι», είναι ότι έχει αντικατασταθεί το ζωικό λίπος από εξαιρετικό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο, προκαλώντας ανατροπή στα διατροφικά δεδομένα με τη δημιουργία μίας νέας κατηγορίας προϊόντων, τα αλλαντικά με ελαιόλαδο. Η καινοτομία αυτή είναι πατενταρισμένη σε περισσότερες από 90 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αξιολόγηση