Ποιο μεγάλο deal στον χώρο των σούπερμαρκετ μπαίνει... «στον πάγο»

Ποιο μεγάλο deal στον χώρο των σούπερμαρκετ μπαίνει... «στον πάγο»
Αναβάλλεται προσωρινά λόγω δυσμενών οικονομικών συνθηκών το πολυδιαφημιζόμενο deal στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Ταακριβή αίτια δεν έχουν γίνει γνωστά όμως η αγορά και κυρίως οι άνθρωποι του λιανεμπορίου λένε ότι έπεσε η αυλαία στο dealΣκλαβενίτη - Βερόπουλου. Οι ίδιοι άνθρωποι υποστήριζαν ότι η αρχική τους πρόθεση δεν μπορεί να υλοποιηθείσε αυτό το κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή των capital controls αλλά με το γενικότερο αρνητικό οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην εγχώρια αγορά.

Πάντως το πιο αρνητικό στοιχείο για το λιανεμπόριο είναι η κατακόρυφη πτώση του περιθωρίου κέρδους που πλέον διαμορφώνεται κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα και περιορίζεται δραματικά. Το λιγοστό περιθώριο κέρδους σε συνδυασμό με την πτώση της κατανάλωσης και την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Αυτό που απασχολεί τους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου είναι η επιβίωση και όχι οι κινήσεις στρατηγικής ανάπτυξης.

Από το μέτωπο της Επιτροπής Ανταγωνισμού που εξετάζει το deal Σκλαβενίτη - Βερόπουλου το έχει τοποθετήσει στο στάδιο της δεύτερης φάσης με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να ξεπεράσει τους έξι μήνες για την ολοκλήρωση της έρευνας. Ήδη βρίσκεται στην αναζήτηση νέων συμπληρωματικών στοιχείων από τους ενδιαφερόμενους που αφορούν πληροφορίες για δεσπόζουσα θέση στην περιοχή της Αττικής. Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν ηθική υποχρέωση να ενημερώσουν την αρμόδια Αρχή για την αλλαγή σχεδίων έτσι ώστε να σταματήσει η διεξοδική έρευνα ενώ δεν προβλέπεται κάποια διοικητική ποινή σε περίπτωση αναβολής των αρχικών σχεδίων.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Βερόπουλου

Ο όμιλος Βερόπουλος παρουσίασε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 537,7 εκατ. ευρώ για το 2014.Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 127,9 εκατ. ευρώ και το κόστος πωλήσεων διαμορφώθηκε στα 409,8 εκατ. ευρώ.

Η χρήση ήταν ζημιογόνα κατά 6,9 εκατ. ευρώ ενώ στο ταμείο του ομίλου κατά τη λήξη της περιόδου τα ταμειακά διαθέσιμα έφθαναν τα 9,4 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014.

Οι συνολικές υποχρεώσεις (τραπεζικός δανεισμός μαζί με τους προμηθευτές) έφθαναν 354, 9 εκατ. ευρώ.

Στον ισολογισμό εμφανίζονται οφειλές ύψους 39 εκατ. ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία από 9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Σκλαβενίτη

Η εταιρεία «Σκλαβενίτης» έχει υπό τον έλεγχό της συνολικά 160 καταστήματα, εκ των οποίων τα 11 είναι καταστήματα υπό το σήμα «Σκλαβενίτης», 12 καταστήματα Cash & Carry μετά την εξαγορά της Makro Cash & Carry Hellas και 38 καταστήματα της αλυσίδας «Χαλκιαδάκης», το 60% της οποίας εξαγόρασε πριν από μερικούς μήνες από τη «Βερόπουλος».

Η «Βερόπουλος» από την άλλη διαθέτει σήμερα 185 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τρία καταστήματα (στο Αγρίνιο, τον Πύργο και στα Τρίκαλα) ανήκουν στην κατηγορία cash & carry.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Αξιολόγηση