ΒΕΘ: Να εξαιρεθούν απο τα capital controls οι επιχειρήσεις

ΒΕΘ: Να εξαιρεθούν απο τα capital controls οι επιχειρήσεις
O πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εξέφρασε την ανάγκη ομαλοποίησης της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου η επιχειρηματική κοινότητα να μπορέσει εκ νέου, μετά την τραπεζική αργία που έχει οξύνει τα προβλήματα της αγοράς, να αρχίσει να μπαίνει σε μία, σχετική, κανονικότητα της δραστηριοποίησής της.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΒΕΘ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που λειτουργεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η οποία σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, εξέτασε 2.639 αιτήματα από τα 3.243 που υποβλήθηκαν συνολικά.

«Θα πρέπει να υπάρξει επίσπευση της εξέτασης των αιτημάτων, καθώς η ήδη παγωμένη επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να υφίσταται και καθυστερήσεις εξέτασης των σχετικών αιτημάτων», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος είναι να ιεραρχηθούν, άμεσα, κάποιες προτεραιότητες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να επανέλθει σταδιακά στην κανονικότητα η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

«Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσης έκδοσης απόφασης που να προβλέπει τη δυνατότητα διατραπεζικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων και των προμηθευτών και πελατών του εξωτερικού. Είναι δεδομένο ότι οι διεθνείς αγορές θεωρούν μη αξιόπιστη τη χώρα μας, οι ελληνικές επιχειρήσεις, ωστόσο, πρέπει να παραμείνουν αξιόπιστες, ικανοποιώντας όλες τις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές και γενικότερα τους πελάτες τους, μέσω του τραπεζικού συστήματος», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις είτε εξαγωγικές, είτε εισαγωγικές, να μην κινδυνεύσουν με αθέτηση συμφωνιών, ή ακόμη και με παύση της λειτουργίας τους, γεγονός που θα οδηγούσε σε νέα εκτόξευση της ανεργίας.

«Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να δράσει σωστά και με συνέπεια προκειμένου να μην υπάρξει περεταίρω αιμορραγία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μεταφραστεί και με μεταφορά επιχειρήσεων εκτός ελληνικών συνόρων» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ