«Στον πάγο» η υπόθεση της πώλησης του Χίλτον

«Στον πάγο» η υπόθεση της πώλησης του Χίλτον
Αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η πώληση του ξενοδοχείου Χίλτον, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας που επικρατεί στην εγχώρια κτηματαγορά, σύμφωνα με τους επικεφαλείς της Ιονικής Ξενοδοχειακής.

Το ενδεχόμενο πώλησης του εμβληματικού ξενοδοχείου βρίσκεται στο τραπέζι από το 2006 οπότε ο πρόεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος είχε δηλώσει ότι ένα "τέτοιο ιστορικό κτήριο δύσκολα πωλείται". Έκτοτε μέχρι σήμερα η πώληση του ακινήτου- στο πλαίσιο της διάθεσης των non-core assets από το τραπεζικό ίδρυμα που ελέγχει κατά 100% την Ιονική Ξενοδοχειακή- έχει επανέλθει πολλές φορές. Πέρυσι το καλοκαίρι πληροφορίες της αγοράς ήθελαν να βρίσκεται κοντά η ολοκλήρωση της πώλησης του Hilton στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία John Catsimatidis έναντι εκτιμώμενου τιμήματος 93 εκατ. ευρώ, αλλά η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν έλαβε ποτέ χώρα. Πιο παλιά, επίσης, ενδιαφέρον φέρεται να είχαν εκδηλώσει επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Μέση Ανατολή.

Σήμερα όμως, οι πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ακινήτων με κύρια χαρακτηριστικά την απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, έχουν οδηγήσει τους επικεφαλής της Ιονική Ξενοδοχειακή να αναστείλουν τη διαδικασία πώλησης του ξενοδοχείου που όταν χτίστηκε, το 1963, προκάλεσε αντιδράσεις επειδή θεωρήθηκε ότι ανταγωνίζεται την Ακρόπολη.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση θα ληφθεί από το βασικό μέτοχο της Ιονική Ξενοδοχειακή, όπως βέβαια και από το εάν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Θετικό πρόσημο

Προς στιγμήν, η ξενοδοχειακή μονάδα φαίνεται να ευνοείται από την άνοδο του τουρισμού στην Αθήνα, όπως και τη ζήτηση που συγκεντρώνει ο τομέας των συνεδριακών διοργανώσεων. Ως αποτέλεσμα, καταγράφεται αυξητική τάση στις κρατήσεις, ενώ όλα εξαρτώνται από το εάν η Αθήνα ως προορισμός παραμείνει σε καθεστώς σταθερότητας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, η πληρότητα της μονάδας τοποθετείται στα επίπεδα του 2014, ενώ προβλέπεται ότι θα καταγραφεί περαιτέρω αύξηση, κατά τη φετινή χρονιά, στην μέση τιμή δωματίου.

Το 2014 το Hilton εμφάνισε πληρότητα 66,2%, έναντι 60,9% το 2013 και 65,6% των ανταγωνιστικών ξενοδοχείων πολυτελείας, διατηρώντας το μερίδιο αγοράς έναντι των ανταγωνιστικών ξενοδοχείων στο ίδιο περίπου επίπεδο με το 2013. Η μέση τιμή δωματίου διαμορφώθηκε στα 141,42 ευρώ, έναντι 133,44 ευρώ το 2013.

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, η Ιονική Ξενοδοχειακή εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του 2015 κύκλο εργασιών της τάξης των 6 εκατ. ευρώ και χαμηλές καθαρές ζημιές ύψους 617 χιλιάδων ευρώ.

Στρατηγικές κινήσεις

Παρά την καθίζηση της αγοράς, η Alpha Bank πραγματοποιήσε κατά το τελευταίο διάστημα στρατηγικές κινήσεις ως προς τη διάθεση ιδίως των προβληματικών non-core στοιχείων του ενεργητικού της. Στο πλαίσιο αυτό έχει κινηθεί ο πλειστηριασμός του ξενοδοχείου Athens Ledra διαδικασία που αναβλήθηκε τον Μάρτιο, ενώ το ξενοδοχείο Πεντελικόν-μέσω πλειστηριασμού- διατέθηκε προς 23 εκατ. ευρώ στον επενδυτή Θ. Δούζογλου.

Τέλος, την τράπεζα ευνόησε (ως προς την αξιοποίηση των προβληματικών στοιχείων του χαρτοφυλακίου της) η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (και της ομόρρυθμης αυτής εταιρείας) που προβλέπει την εισφορά σε αυτήν και την τράπεζα Πειραιώς του ημιτελούς ακινήτου στο Βοτανικό.

πηγή:capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ