Το νέο μεγάλο αφεντικό των Ελληνικών Πετρελαίων

Το νέο μεγάλο αφεντικό των Ελληνικών Πετρελαίων
Τρεις σχεδόν γενιές επιχειρηματιών θυμούνται τον νέο πρόεδρο των Ελληνικών Πετρελαίων Στάθη Τσοτσορό. Η κάθε μία για διαφορετικό λόγο.


Οι παλαιότεροι τον θυμούνται ως νεαρό τεχνοκράτη του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και κορυφαίο στέλεχος του διαβόητου στην εποχή του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που «έτρεχε» τις κατά τον κοινό λεγόμενες προβληματικές επιχειρήσεις της δεκαετίας του ’80.

Αυτοί και κάποιοι κατά τι νεώτεροι τον θυμούνται επίσης ως γενικό διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΚΑΪ» που τα έσπασε τελικά με τον όμιλο Αλαφούζου και αναζήτησε την τύχη τους ως «μιντιάρχης», ειδικότερα της συνδρομητικής τηλεόρασης. Πρόκειται για το εγχείρημα του Alpha Digital που τα τελευταία του επεισόδια διαδραματίστηκαν στα δικαστήρια.

Η νέα γενιά τον γνωρίζει ως καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Και πλέον, όλοι μαζί, θα τον γνωρίσουν τώρα και ως πρόεδρο των Ελληνικών Πετρελαίων.

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ. Μια θέση που φέρεται να ανέλαβε ως αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των δυο βασικών μετόχων: του ομίλου Λάτση και του Ελληνικού Δημοσίου.

Ένας συμβιβασμός ο οποίος συνδέεται από ορισμένες καλά πληροφορημένες πηγές και με τις εξελίξεις στην διαδικασία αξιοποίησης της έκτασης στο Ελληνικό….

Σημειώνεται πως ο όμιλος Λάτση ελέγχει το 40,984% των Ελληνικών Πετρελαίων και η συμφωνία του με τον έτερο βασικό μετοχο της εισηγμένης το ελληνικό δημόσιο (το οποίο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 35,47%) αναφέρει πως ο διορισμός διοίκησης γίνεται κατόπιν συνεννόησης.

Αυτό δε σημαίνει πως ο Στ. Τσοτσορός αποτελεί επιλογή του ομίλου Λάτση ούτε ότι ο τελευταίος εξαναγκάστηκε από την κυβέρνηση να τον αποδεχτεί. «Υποδεικνύει ίσως όμως πως τα ΕΛΠΕ είναι πεδίο το οποίο ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν αντιμετωπίζει πλέον ως πρώτη προτεραιότητα» αναφέρουν με νόημα κάποιες πηγές.

Πώς όμως ο 66χρονος ταγμένος στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ τεχνοκράτης βρέθηκε ως προτεινόμενος πρόεδρος από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Οι επαΐοντες αναφέρουν πως εδώ και δυο περίπου χρόνια ο Στάθης Τσοτσορός είναι στενός συνεργάτης της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την βιομηχανία. Όπως επίσης και ότι διατηρούσε ανέκαθεν «καλές σχέσεις» με τον Γεράσιμο Αρσένη και, κυρίως, τη Λούκα Κατσέλη.

Ξεκάθαρα πάντως το μοντέλο διοίκησης των ΕΛΠΕ δείχνει πλέον μια επιλογή της κυβέρνησης ανάλογη με αυτές στην ΔΕΗ και την Εθνική Τράπεζα. Πολιτική επιλογή στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου και ανώτερο στέλεχος εκ του εσωτερικού των ομίλων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ανάλογα και με τις μετοχικές ισορροπίες. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ τοποθετήθηκε λοιπόν ο χημικός μηχανικός Γρηγόρης Στεργιούλης, ο οποίος είναι εδώ και δεκαετίες στέλεχος των ΕΛΠΕ.

ΝΑΥΠΑΚΤΙΟΣ. Πρώην γενικός Διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΚΑΪ» και στη συνέχεια εκ των ιδρυτών, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Alpha, συμφερόντων πλέον του Δημήτρη Κοντομηνά, ο εκ Ναυπάκτου ορμώμενος Στάθης Τσοτσορός έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του περισσότερο από πότε γύρω στο 2000 όταν η Alpha Digital με επικεφαλής τον ίδιο έκανε υπέρογκες κατά κάποιους για την εποχή προσφορές σε ομάδες για να φύγουν από τη Nova και υποσχόταν πως προοπτικά θα έφερνε στην ελληνική αγορά «συνδρομή με αξία όσο ένας καφές».

Σύντομα το εγχείρημα προσέκρουσε όμως σε οικονομικές δυσκολίες και ο εκ των μικρομετόχων αρχικά Δ. Κοντομηνάς σταδιακά ανέλαβε τον έλεγχο καθώς οι άλλοι μέτοχοι μεταξύ των οποίων και το ίδρυμα Ωνάση αποτραβήχτηκαν. Όχι όμως χωρίς πρώτα να χάσουν σημαντικά ποσά, διηγούνται παράγοντες της εποχής. Αργότερα ο Στάθης Τσοτσορός στράφηκε δικαστικά εναντίον του Δ. Κοντομηνά σε μια πολύκροτη επιχειρηματική αντιδικία.

Επανέρχεται τώρα δριμύτερος σε μια θέση που αν και δεν έχει εκτελεστική παντοδυναμία σίγουρα αποτελεί σημαντικότατη τοποθέτηση. Αντικαθιστά τον πρώην υπουργό οικονομικών της ύστερης εποχής της κυβέρνησης Καραμανλή, Γ. Παπαθανασίου.

Από την ΔΕΗ στον Alpha

Πολυγραφότατος και βραβευμένος έχει στο βιογραφικό του και μερικά ακόμα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Για παράδειγμα ενώ σπούδαζε ήταν και διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ (1973-1982) και μάλιστα από το 1983 έως το 1984 διευθυντής «παρά τω Διοικητή» της Δ.Ε.Η. Το 1982 διορίστηκε σύμβουλος του τότε υπουργού ενέργειας και ένα χρόνο μετά συμμετείχε ως εκπρόσωπος της χώρας στην επονομαζόμενη τότε ΕΟΚ… το 1984 ανέλαβε και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (1984-1985).

Δούλεψε ως σύμβουλος και με τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Αντώνη Τρίτση (1991-1992) ενώ συμμετείχε σε πολλές νευραλγικές κυβερνητικές θέσεις έως και το 1995. Είναι αυτή τη χρονιά που μεταπηδά στον ιδιωτικό τομέα και αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Ραδιοτηλεοπτικών Επιχειρήσεων «ΣΚΑΪ». Εκεί έκατσε ένα περίπου χρόνο για να περάσει μετά στο πολυμετοχικό τότε σχήμα του Alpha.

Ο Στάθης Ν. Τσοτσορός είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών. Γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1949 και οι σπουδές του που τον οδήγησαν τελικά στη θέση του καθηγητή πανεπιστημίου έγιναν όλες στην Ελλάδα. Τελείωσε τη σχολή Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1972 όμως συνέχισε τις σπουδές του στις οικονομικές επιστήμες και πηρε έτσι και δεύτερο πτυχίο από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1978. Το διδακτορικό του το έλαβε τέσσερα χρόνια αργότερα από την Πάντειο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αξιολόγηση