Συναγερμός στις τουριστικές επιχειρήσεις για τον νέο ΦΠΑ

Συναγερμός στις τουριστικές επιχειρήσεις για τον νέο ΦΠΑ
Αν η κυβέρνηση δεχθεί την αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο τότε θα καταφέρει μόνη της καίριο πλήγμα στον τουρισμό, τον μόνο τομέα της ελληνικής οικονομίας που άντεξε μέσα στην κρίση και οι ανταγωνιστές θα «τρίβουν» τα χέρια τους, αφού θα «κερδίσουν» μερικά εκατομμύρια τουρίστες.
Της Έφης Καραγεώργου.
Αυτάσημειώνει μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, σε επιστολήπουαπέστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και σε όλους τους βουλευτές.
«Δεν θα συμφωνήσω σε μέτρα που δεν θα έχουν τεκμηριωμένη οικονομική μελέτη και σχεδιασμό και που μπορεί να βλάψουν τον τουρισμό» δήλωσε χθες ηαναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο.
«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αυτοκτονήσει, επιλέγοντας συντελεστές ΦΠΑ που θα καταστήσουν μη ανταγωνιστικό το τουριστικό της πακέτο», τονίζει ο ΣΕΤΕ στην επιστολή του και σημειώνει ότι σήμερα ο ΦΠΑ διαμονής είναι 6,5% και εστίασης 13% και ανάλογα με το πακέτο (με πρωινό, ημιδιατροφή ήallinclusive) διαμορφώνεται στο8,5% με10,5%. Στα ίδια επίπεδα είναι οΦΠΑ και στους κύριους ανταγωνιστικούς προορισμούς: Τουρκία 8%, Ισπανία 10%, Ιταλία 10%, Γαλλία 10%.
Ακόμα επισημαίνει το γεγονός ότι τα Κανάρια Νησιά (Ισπανία) έχουν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ και η Κορσική (Γαλλία) μόλις 2%. Ενώ φέρνει και το παράδειγμα της Ουγγαρίας, η οποίαόταν επιβλήθηκε από το ΔΝΤ το 2009 συντελεστής ΦΠΑ 27% στην εστίαση και 17% στην διαμονή, απώλεσε πάνω από 20% της τουριστικής της κίνησης.
Ακόμα σημειώνει ότι για κάθε 1εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα το ΑΕΠ χάνει 1 μονάδα και η αγορά 60.000 θέσεις εργασίας.
Αξιολόγηση