Μέτκα: Πρόσθετες αμοιβές 3 εκατ ευρώ στα μέλη της διοίκησης

Μέτκα: Πρόσθετες αμοιβές 3 εκατ ευρώ στα μέλη της διοίκησης
Τη διανομή πρόσθετων αμοιβών 3 εκατ ευρώ στα μέλη της διοίκησης ενέκρινε χτες η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Μέτκα, θυγατρικής του Ομίλου Μυτηλιναίου.

Οι αμοιβές αφορούν στη χρήση του 2014, στην οποία ο τζίρος της εταιρίας ανήλθε στα 609,3 εκατ. έναντι 606,5 εκατ. το 2013, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 103,9 εκατ. από 101,9 εκατ. το 2013, ενώ τα καθαρά κέρδη σημείωσαν κάμψη στα 90,2 εκατ. έναντι 91,7 εκατ. το προηγούμενο έτος.
Όπως έγινε χτες γνωστό, η εταιρία το τελευταίο διάστημα, προσπάθησε να απεμπλακεί από τα έργα της Συρίας και του Ιράκ, λόγω του πολέμου που μαίνεται, με τις μικρότερες κατά το δυνατόν, απώλειες.
Αλλωστε, η μεγάλη έκεθση της εταιρία στις δύο χώρες (έχει έργα ύψους 4 δις ευρώ) είναι ο βασικός λόγος που ξένες αλλά και εγχώριες εταιρίες αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην έκδοση ομολογιακού δανείου, όπως ζητούσε η Μέτκα.
Οι "κλειστές" πόρτες των τραπεζών ανάγκασαν την διοίκηση του Ομίλου να προχωρήσει στην παραχώρηση των εγγυητικών επιστολών των έργων που έχει αναλάβει σε Συρία και Ιράκ σε τοπικές εταιρίες, αναλαμβάνοντας ρόλο εργολάβου.
Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό σε έργο που εκτελεί η Μέτκα στο Ιράκ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία για την εκχώρηση των εγγυητικών σε τοπικό συνεργάτη, ενώ η εταιρία παραμένει ως απλό κατασκευαστής. Σε δεύτερο έργο που εκτελεί στο Ιράκ, έχει εκχωρήσει τις εγγυητικές σε κρατική κινέζικη εταιρία και έχει λάβει ως προκαταβολή 21 εκατ δολ ως προκαταβολή.
Το ίδιο μοντέλο έχει ακολουθηθεί και στην Συρία, όπου βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τοπική εταιρία για την παραχώρηση των εγγυητικών.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο Grexit, η διοίκηση του Ομίλου τόνισε ότι αυτό θα είναι πλήγμα για τις εταιρίες, ακόμη και αυτές οι οποίες είναι εξαγωγικές, καθώς μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι ελληνικές εταιρίες θα αντιμετωπίζονται με δυσπιστία. «Θα τεθεί θέμα κύρους και καταγωγής», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα αναφορά έγινε και στις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση με κυριότερο την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
Η διοίκηση της Μέτκα άφησε αιχμές εναντίον του πλειοδότη (Fraport - Koπελούζου), κάνοντας λόγο για ένα ιδιαίτερο υψηλό τίμημα, με βάση το οποίο "ἡ δουλειά δεν βγαίνει" όπως ανέφερθηκε χαρακτριστικά.
Τόνισε πάντως ότι το τίμημα που προσφέρει η κοινοπραξία και το οποίο συνολικά ανέρχεται στα 2 δις ευρώ είναι από τα καλύτερα που έχει πετύχει το ελληνικό κράτος σε ιδιωτικοποίηση.
Μάλιστα, όπως τονίστηκε ο Όμιλος, σε περίπτωση που η παραχώρηση τρων 14 αεροδρομίων, σπάσει στα δύο, είναι πρόθυμος να αναλάβει το δεύτερο πακέτο, καθώς στο διαγωνισμό ήταν ο δεύτερος στη σειρά πλειοδότης.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε την διανομή καθαρού μερίσματος 0,45 ευρώ ανά μετοχή.
Η αποκοπή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί την 8η Μαΐου 2015 και η διαδικασία καταβολής του μερίσματος στους δικαιούχους θα ξεκινήσει την 15η Μαΐου 2015. Από την ίδια ημερομηνία οι μετοχές της ΜΕΤΚΑ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην καταβολή του μερίσματος.

E.Μ

Αξιολόγηση