Γιατί θα πρέπει να αγοράσετε ένα εξοχικό σπίτι στην Ελλάδα (έρευνα)

 Γιατί θα πρέπει να αγοράσετε ένα εξοχικό σπίτι στην Ελλάδα (έρευνα)
Στην πρώτη θέση της λίστας των top 7 περιοχών της Μεσογείου για αγορά και ενοικίαση εξοχικής κατοικίας, βρίσκεται η Μύκονος, καθώς ο μέσος δείκτης απόδοσης βρίσκεται στο 7,4%.


Αυτό προκύπτει από έρευνα της Algean Property, ενώ την λίστα συμπληρώνουν 6 ελληνικοί προορισμοί: Ελούντα, Ρόδος, Χαλκιδική, Κέρκυρα και Πόρτο Χέλι), βρίσκονται στους πρώτους 7 της κατάταξης.
Για την περίπτωση της Μυκόνου, η έρευνα δείχνει ότι η μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο είναι 5.500 ευρώ, η εκτιμώμενη τιμή αγοράς εξοχικής κατοικίας είναι στο 1,375 εκατ. ευρώ ενώ η τιμή ενοικίασης για παραμονή μιας εβδομάδας διαμορφώνεται στα 8.500 ευρώ.
Από τη δεύτερη θέση της κατάταξης επιδόσεων, η Ελούντα έχει τιμή αγοράς 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εκτιμώμενη τιμή αγοράς εξοχικής κατοικίας στα 1,25 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή ενοικίασης για μια εβδομάδα είναι 6.000 ευρώ (στο 5,8% οι επιδόσεις).
Η Ρόδος, στην τρίτη θέση, έχει τιμή αγοράς εξοχικής κατοικίας 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εκτιμώμενη τιμή αγοράς στα 750.000 ευρώ και μέση τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης στα 3.500 ευρώ (στο 5,6% οι επιδόσεις).
Η Χαλκιδική, στην τέταρτη θέση, έχει τιμή αγοράς 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εκτιμώμενη τιμή αγοράς στα 875.000 ευρώ και μέση τιμή ενοικίασης για διαμονή μιας εβδομάδας στα 4.000 ευρώ (στο 5,5% οι επιδόσεις).
Δυο θέσεις πιο κάτω, η εξοχική κατοικία στην Κέρκυρα έχει τιμή αγοράς 4.500 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο, εκτιμώμενη τιμή αγοράς στο 1,125 εκατ. ευρώ και μέση τιμή ενοικίασης για διαμονή μιας εβδομάδας στα 4.500 ευρώ (οι επιδόσεις στο 4,8%).
Τέλος, στο Πόρτο Χέλι, από την 7η θέση της κατάταξης επιδόσεων, η εξοχική κατοικία έχει τιμή αγοράς 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, η εκτιμώμενη τιμή αγοράς είναι στο 1,25 εκατ. ευρώ και η μέση τιμή ενοικίασής της για διαμονή μιας εβδομάδας είναι 5.000 ευρώ. (επιδόσεις 4,8%).
Η Πάφος, έχει επιδόσεις στο 3%, με κόστος αγοράς 4.000 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο και 2.500 ευρώ ενοίκιο για διαμονή μιας εβδομάδας.
Χαμηλότερα στην κάταταξη βρίσκονται τα τουρκικά παράλια, με επιδόσεις 3%, 4.000 ευρώ κόστος αγοράς εξοχικής κατοικίας ανά τετραγωνικό μέτρο και 2.500 ενοίκιο μιας εβδομάδας.
Σύμφωνα με την Algean Property, οι τιμές των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα έχουν καταγράψει σημαντική μείωση της τάξης του 30-40% τα τελευταία 6 χρόνια, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης και της οικονομικής κρίσης. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα, αναμένεται να αποκαταστήσει σταδιακά τις τιμές στα επίπεδα προ κρίσης. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στο άμεσο μέλλον οι πιθανοί αγοραστές θα παρατηρήσουν σημαντική αύξηση της αξίας των ακινήτων τους, ενώ και τα ενοίκια αναμένεται να αυξηθούν ή τουλάχιστον να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα εξαιτίας της έλλειψης ποιοτικών υπηρεσιών και των ευοίωνων προοπτικών που έχει ο ελληνικός τουρισμός.

Αξιολόγηση