Η κυβέρνηση θέλει "πόλεμο" με τα καρτέλ - Η νέα Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η κυβέρνηση θέλει "πόλεμο" με τα καρτέλ - Η νέα Επιτροπή Ανταγωνισμού
Στην ενίσχυση του ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την μεταφορά ειδικών από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, με προσλήψεις για τις κενές θέσεις μέσω ενός εξειδικευμένου διαγωνισμού (υπό την επίβλεψη από τον ΑΣΕΠ) και με εκπαίδευση στο πλαίσιο συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού, προχωρά η κυβέρνηση.


Μες τον τρόπο αυτό αναμένεται να τεθεί σε νέα βάση η λειτουργία της Επιτροπής, η οποία μέχρι σήμερα χρειάζεται έως και 14 χρόνια για να εξετάσει μία υπόθεση και να εκδώσει απόφαση. Αυτό συνέβη και με την πρόσφατη υπόθεση της Unilever, όπου οι αθέμιτες πρακτικές της πολυεθνικής αφορούσαν τα έτη 2001 -2003, η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού βγήκε το 2009, ενώ τον Νοέμβριο του 2014 το δικαστήριο διέγραψε το πρόστιμο…αφού πλέον είχαν περάσει 13 χρόνια!
Και αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Καρτέλ στην αγορά γάλακτος, στην αγορά μπύρας, στα σούπερ μάρκετ αλλά και στην αγορά του κοτόπουλου είναι μερικές μόνο, από τις πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων χρόνων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, για τις οποίες είτε τα πρόστιμα μειώθηκαν μέχρι και 50% είτε οι αποφάσεις έκαναν μέχρι και ενάμιση χρόνο για να δημοσιοποιηθούν.

Στο στόχαστρο της Επιτροπής οι χαλυβουργίες

Στις 29 Μαϊου αναμένεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής Εισήγησης, εάν συντρέχει παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 3959/2011 (πρώην 1 και 2 του ν. 703/1977), λόγω ιδίως της συμμετοχής εταιριών του κλάδου της παραγωγής και εμπορίας επιμήκων ελατών προϊόντων χάλυβα σε σύστημα ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών.
Η σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (Γ.Δ.Α.) ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο, όπου γινόταν λόγος για κοινές και υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των χαλυβουργικών προϊόντων, με την οποία συνενώθηκαν καταγγελίες της εταιρίας IRON TENCO A.E. και του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) κατά εταιριών του κλάδου παραγωγής και εμπορίας χάλυβα.
Σύμφωνα με την Εισήγηση, από τις εταιρίες Σιδενόρ, Χαλυβουργία Ελλάδος και Χαλυβουργική ανταλλάσσονταν, επί σειρά ετών, εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούσαν στοιχεία παραγωγής και εξαγωγών των εν λόγω εταιριών και στοιχεία που αφορούσαν τις εισαγωγές, μέσω της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Ένωση Χαλυβουργιών Ελλάδος (ΕΝΧΕ) στην οποία οι προαναφερόμενες συμμετέχουν.
Κατά την Εισήγηση, στοιχειοθετείται παράβαση των άρθρων 1 Ν. 703/1977 και 1 του Ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ από μέρους των εταιριών Σιδενόρ, Χαλυβουργία Ελλάδος και Χαλυβουργική (οριζόντια εναρμονισμένη πρακτική ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών για στοιχεία που αφορούν την παραγωγή και τις εξαγωγές, η οποία υλοποιείται εντός της ΕΝΧΕ) και αντίστοιχη παράβαση από πλευράς της ΕΝΧΕ ως επιχείρησης που διευκολύνει την εναρμονισμένη πρακτική ανταλλαγής πληροφοριών των χαλυβουργιών - μελών της, ενώ, σύμφωνα με την εισήγηση, δεν προέκυψαν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία για τα λοιπά καταγγελλόμενα.
Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

Αξιολόγηση