Δικαστήριο υποχρεώνει το "Ελ. Βενιζέλος" να αποζημιώσει την MIG - Όλη η υπόθεση

Δικαστήριο υποχρεώνει το "Ελ. Βενιζέλος" να αποζημιώσει την MIG - Όλη η υπόθεση
Tο ποσό των 3,5 εκατ ευρώ θα καταβάλλει σήμερα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών προς την MIG, μετά από σχετική δικαστική απόφαση.


Η υπόθεση που ξεκίνησε το 2012 αφορά την οικονομική διαμάχη του «Ελ. Βενιζέλος» και της Athenian Engineering για την αποτίμηση της κλειστής, πλέον, τεχνικής βάσης της πρώην Olympic Engineering.
Το 2012 η MIG προχώρησε σε διακοπή λειτουργίας της Olympic Engineering και σε καταγγελία της σύμβασης παραχώρησης δικαιωμάτων αεροδρομίου και μίσθωσης για την εταιρική βάση που διέθετε η θυγατρική της με το «Ελ. Βενιζέλος», ζητώντας το ποσόν των 43,5 εκατ. ευρώ.
Η οικονομική αξίωση προέκυψε ως αποζημίωση της καταγγελίας βάσει εκτίμησης της εμπορικής αξίας της τεχνικής βάσης από ανεξάρτητο εκτιμητή. Το αεροδρόμιο αρνήθηκε να καταβάλει αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι η εμπορική αξία του χώρου είναι αρνητική και παρέπεμψε το θέμα στη Διαιτησία του Δικαστηρίου Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου (LCIA), υποβάλλοντας σχετικό αίτημα. Παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 2014 η MIG παρέδωσε τον χώρο στον Διεθνή Αερολιμένα, ο οποίος προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την τεχνική βάση, χωρίς όμως η αγορά να ανταποκριθεί και ο διαγωνισμός κατέστη άγονος.
Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε από το διαιτητικό δικαστήριο η εξέταση της υπόθεσης, όπου εξετάστηκαν οι μάρτυρες και υπεβλήθησαν από τα διάδικα μέρη τα τελικά υπομνήματα.
Τελικά το δικαστήριο με απόφαση του καταδίκασε τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ζητώντας του να καταβάλλει το ποσό των 3.526.801,91 εντόκως στην Athenian Engineeeing, ποσό το οποίο θα καταβληθεί σήμερα.

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση παραχώρησης ήταν προίκα της εξαγοράς της άλλοτε κρατικής Ολυμπιακής. Μάλιστα η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών, όπως λεγόταν τότε, εξαγοράστηκε από τη MIG σε δύο φάσεις: το 49% στις 30 Απριλίου 2009 (αντί 2,4 εκατ. ευρώ) και το υπόλοιπο 51% στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 (αντί 2,5 εκατ. ευρώ).
Στη MIG μεταβιβάστηκαν οι μακροχρόνιες μισθώσεις για τα δύο υπόστεγα συντήρησης, επισκευής και διόρθωσης και οι μισθώσεις των όμορων εγκαταστάσεων. Το Κτίριο 56 αποτιμήθηκε, βάσει της συμφωνίας εξαγοράς του 2009, σε 15 εκατ. ευρώ και το Κτίριο 57 σε 1,6 εκατ. ευρώ.

Αξιολόγηση