ΒΕΘ: Λιγότερα λουκέτα το α΄ τρίμηνο του 2015

ΒΕΘ: Λιγότερα λουκέτα το α΄ τρίμηνο του 2015
Μειωμένες εγγραφές νέων επιχειρήσεων αλλά ωστόσο και λιγότερα λουκέτα είναι η εικόνα που κατέγραψε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) το ά τρίμηνο του 2015, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο φορέας.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΒΕΘ, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων το α' τρίμηνο του 2015 μειώθηκανκατά 34,6% σε σχέση με το αντίστοιχο ενώ οι διαγραφές περιορίστηκαν κατά 21,6%.

Μιλώντας με αριθμούς, 81 επιχειρήσεις, έναντι 124 πέρυσι, έκαναν έναρξη, ενώ 373 οδηγήθηκαν σε παύση εργασιών (στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι κατέβασαν ρολά 476).

«Η μόνη, έστω και περιορισμένη αχτίδα φωτός, είναι το γεγονός ότι μήνα με το μήνα οι εγγραφές για την τρέχουσα χρήση αυξάνονται (16 εγγραφές τον Ιανουάριο, 29 το Φεβρουάριο, 36 το Μάρτιο) ενώ τα λουκέτα καταγράφουν καθοδική τάση (171 τον Ιανουάριο, 111 το Φεβρουάριο, 91 το Μάρτιο)», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΒΕΘ, όπου τονίζεται ακόμη ότι αδύναμοι κρίκοι για πολλοστή φορά αναδείχτηκαν οι ατομικές επιχειρήσεις.

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα του 2015, 278 ατομικές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε παύση λειτουργίας ενώ ένα χρόνο νωρίτερα στο διάστημα Ιανουαρίου –Μαρτίου σε 364 ατομικές επιχειρήσεις ήχησε η κλειδωνιά του λουκέτου.

«Δυστυχώς μετά από μία εξαετία σκληρής λιτότητας, ύφεσης, υπέρμετρων προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζουμε να βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, ενώ η σκέψη για ένταξη στον επιχειρηματικό βίο θυμίζει για κάποιους επικίνδυνη αποστολή» σχολίασε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι τα λουκέτα είναι απόρροια του θολού τοπίου που οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει στην πράξη με ουσιαστικές και κοστολογημένες, λεπτομερώς, προτάσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι μπορεί να επαναφέρει την εθνική μας οικονομία σε ήρεμα νερά προκειμένου να αποτραπεί νέο κύμα χρεοκοπίας επιχειρήσεων, ανεργίας και ανθρωπιστικής κρίσης. Μια αξιοπρεπής συμφωνία με τους εταίρους είναι ο μόνος υπεύθυνος δρόμος που υπάρχει μπροστά μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ