Στον πάγο 320 επενδύσεις ύψους 4 δισ ευρώ -Ποιες μεγάλες εταιρείες είναι στη λίστα

  Στον πάγο 320 επενδύσεις ύψους 4 δισ ευρώ -Ποιες μεγάλες εταιρείες είναι στη λίστα
Πάνω από 300 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 4 δις ευρώ, ενταγμένα στο αναπτυξιακό νόμο έχουν πάρει παράταση για το 2016.

Πρόκειται για επενδύσεις από τους κλάδους του τουρισμού, των φωτοβολταϊκών και της παραγωγής οι οποίες είτε έχουν καθυστερήσει αρκετά είτε δεν ξεκίνησαν ποτέ, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά και της γραφειοκρατίας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ ΚΡΙ η νέα μονάδα της οποίας κόστισε 20 εκατ. ευρώ. Το νέο εργοστάσιο γιαουρτιού, διπλάσιας παραγωγικής δυναμικότητας σε σχέση με το παλαιό, μπορεί να λειτουργεί ήδη από τα μέσα του Αυγούστου και η επένδυση να έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο ωστόσο η εταιρεία, δεν έχει λάβει ακόμη ούτε την προκαταβολή της ενίσχυσης.
Στον πάγο μένουν ακόμη τα σχέδια της πατρινής βιομηχανίας Λουξ, συνολικού ύψους
33 εκατ. ευρώ που αφορά στη δημιουργία μονάδας παραγωγής καινοτόμων αναψυκτικών. Η επένδυση μπορέι να εντάχθηκε μεν στον αναπτυξιακό νόμο το 2011 όμως ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της. Βασικός λόγος η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την επένδυση. Βέβαια τα προβλήματα στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων δεν εντοπίζονται μόνο στην έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και στην γραφειοκρατία. Ελλείψεις, ασάφειες μεταξύ των χωροταξικών σχεδίων της χώρας, καθυστερήσεις και αργοπορία από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης καθώς και χρονοβόρες διαδικασίες απόδοσης είναι μερικά από τα πιο συχνά φαινόμενα που συναντά η υλοποίηση μιας επένδυσης στην Ελλάδα.
Ενδεικτική η περίπτωση της επένδυσης της "ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ" στο Κάβο Σίδερο του Νομού Λασιθίου στην Κρήτη, η οποία πήρε προ ημερών το πράσινο φως –μετά από 17 χρόνια - από το Συμβούλιο της Επικρατείας..
Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το ΕΣΧΑΣΕ που αφορά στην επένδυση
Το έργο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ αφορά σε μία τουριστική ανάπτυξη πέντε πολυτελών ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών σε μια έκταση 25.000 στρεμμάτων στη θέση Κάβο Σίδερο. Το έργο πλαισιώνεται από γήπεδο γκολφ 18 οπών και spa. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε € 267,7 εκατ.
Φορέας της επένδυσης είναι η Loyalward Ltd. η οποία είναι 100% θυγατρική της εισηγμένης στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου Minoan Group.
Η περιπέτεια της επένδυσης ξεκίνησε το 1998 (πριν από 17 χρόνια) οπότε και υπογράφηκε η σύμβαση με την οποία η εταιρεία μίσθωσε έκταση 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού. Το 2007 εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ τον Απρίλιο του 2009 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε άκυρη την υπουργική απόφαση του 2007, μετά από προσφυγή κατοίκων από τους δήμους Ιτάνου και Σητείας και περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού.

Αξιολόγηση