Στροφή στην εξωστρέφεια για την ΜΕΒΓΑΛ - Τα μερίδια της στις ξένες αγορές

Στροφή στην εξωστρέφεια για την ΜΕΒΓΑΛ - Τα μερίδια της στις ξένες αγορές
Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τo 2014 οι εξαγωγές της γαλακτοβιομηχανίας Μεβγάλ, που έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 38 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον αποτελούν σχεδόν το 30% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης.


Έπειτα από επεξεργασία αναλύσεων του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών προκύπτει ότι ένα στα πέντε ελληνικά γιαούρτια που εξήχθησαν παγκοσμίως το 2014 αποτελεί παραγωγή της Μεβγάλ. Μάλιστα στη μεγαλύτερη αγορά τροφίμων της Ευρώπης, τη Γερμανική, η εταιρεία είναι market leader στην κατηγορία authentic greek yogurt με μερίδιο αγοράς 41,8% σε όγκο (με βάση τα πιο πρόσφατα σχετικά στοιχεία της εταιρείας Nielsen).
Ο εξαγωγικός απολογισμός της Μεβγάλ το 2014 αλλά και η μέχρι στιγμής σχετική πορεία της το 2015 περιλαμβάνουν είσοδο σε νέες αγορές, όπως η Ολλανδία, Ουγγαρία και Σλοβενία, με την τοποθέτηση προϊόντων της σε αλυσίδες λιανικής. Ακόμη, ενισχύονται τα μερίδια της εταιρείας, ιδιαίτερα στα προϊόντα γιαούρτης, σε Νορβηγία (leader στην τοπική αγορά στο authentic greek yogurt), Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία και Ουκρανία. Στις χώρες αυτές η Μεβγάλ κατέχει πολύ σημαντική παρουσία, είτε με επώνυμα είτε με private-label προϊόντα γιαούρτης. Παράλληλα, και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Μεβγάλ είναι παρούσα με το γιαούρτι της σε yogurt bars, ενώ στις ΗΠΑ αυξάνεται και η διείσδυση της φέτας που παράγει η εταιρεία. Μάλιστα η εταιρεία πιστοποιήθηκε ως συσκευαστήριο βιολογικής φέτας από τον οργανισμό A Cert για λογαριασμό του United States Dept. of Agriculture και θα υπάρξει πολύ σύντομα σχετική τοποθέτηση προϊόντος στην αλυσίδα Costco.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2014 ένα στα είκοσι ελληνικά τυριά που εξήχθησαν διεθνώς ήταν παραγωγής της Μεβγάλ. Εντός του τρέχοντος έτους, η Μεβγάλ έχει ήδη λανσάρει στην αγορά της Ιταλίας το κατσικίσιο γιαούρτι της (σε συσκευασία 150 γραμμαρίων και από 100% κατσικίσιο γάλα Μακεδονίας), το οποίο σύντομα θα εμπλουτιστεί και με φρούτα (φράουλα και φρούτα του δάσους). Το κατσικίσιο γιαούρτι θα εξαχθεί σταδιακά και στις αγορές της Γερμανίας, Αυστρίας, Σουηδίας και Νορβηγίας.

Αξιολόγηση