Πώς αλλάζει η αγορά του τζόγου με την πρόταση Βαρουφάκη

Πώς αλλάζει η αγορά του τζόγου με την πρόταση Βαρουφάκη
Σε πλήρη ανατροπή του σκηνικού στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών αναμένεται να οδηγήσει η πρόταση (μεταξύ των επτά) που κομίζει στο σημερινό Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και αφορά τη χορήγηση αδειών πενταετούς λειτουργίας στους παρόχους τυχερών παιχνιδιών μέσω του Ιnternet. 

Μάλιστα το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει πως κάθε μία από τις εταιρείες που θα λάβει πενταετή άδεια για διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου θα πληρώνει φόρο τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, ανεξάρτητα από το ύψος των συναλλαγών.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΑΠ κατέχει το μονοπώλιο σε όλα τα τυχερά παίγνια που παίζονται διά φυσικής παρουσίας και στο Διαδίκτυο μέχρι το 2030. Ειδικά όμως για το διαδικτυακό αθλητικό στοίχημα, το μονοπώλιο λήγει το 2020.
Σύμφωνα με την πρόταση Βαρουφάκη το ετήσιο ύψος του online τζόγου που σήμερα δεν φορολογείται, ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ με απώλειες εσόδων 500 εκατ. ευρώ!
Προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στα παρακάτω μέτρα:
- Τη χορήγηση αδειών πενταετούς λειτουργίας στους παρόχους τυχερών παιχνιδιών μέσω του Ιnternet έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ η κάθε άδεια.
- Την προκαταβολική είσπραξη φόρου 1 εκατομμυρίου ευρώ από τον κάθε πάροχο.
- Την υποχρέωση όλες οι πληρωμές στο παιχνίδι να γίνονται μέσα από «ηλεκτρονικά πορτοφόλια», χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες.
Σήμερα η φορολογία των κερδών του ΟΠΑΠ διαμορφώνεται στο 0% για τα κέρδη των παικτών κάτω των 100 ευρώ, 15% για τα κέρδη των παικτών μεταξύ 100 και 500 ευρώ, και 20% για τα κέρδη των παικτών από 500 ευρώ και πάνω.
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που περιλαμβάνονται στην επιστολή, θα χρειαστούν δύο εβδομάδες ώστε να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο για τις συναλλαγές στο Διαδικτυακό Στοίχημα (μέσω κάρτας, κλπ), ενώ εντός διμήνου θα έχει προχωρήσει το νομικό πλαίσιο για το φόρο που θα πληρώνουν οι εταιρείες του κλάδου. Μέσα σε τρεις μήνες θα έχουν παραχωρηθεί οι πενταετείς άδειες.

Aπό την πλευρά του ΟΠΑΠ πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις επί της πρότασης της κυβέρνησης, καθώς περιμένουν να δουν αν τελικώς θα γίνει δεκτή από τους εταίρους.

Αξιολόγηση