Πώς θα αλλάξει χέρια ο "Νίκας" - Όλο το σχέδιο

Πώς θα αλλάξει χέρια ο "Νίκας" - Όλο το σχέδιο
Μια distressed επένδυση αραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα αποτελεί η επιχειρούμενη η εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από την Chipita η οποία φέρεται να επιδιώκει την μεταφορά της έδρας του ομίλου από την Κύπρο στην Ελλάδα και ενδεχόμενη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο Αθηνών.

H επένδυση είναι distressed δηλαδή μέσω απόκτησης των υποχρεώσεων με κουρεμένη την ονομαστική αξία των δανείων καθώς ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο άνθρωπος των αράβων στην Chipita διαπραγματεύεται εδώ και εβδομάδες τη συμφωνία όχι με την ιδιοκτήτρια Global Finance συμφερόντων Αγγέλου Πλακόπητα αλλά με τις πιστώτριες τράπεζες της αλλαντοβιομηχανίας.

Έτσι το ζήτημα καταλήγει στο κατά πόσον οι πιστώτριες τράπεζες θα αποδεχτούν την πρόταση Θεοδωρόπουλου. Κάτι που έχει να αντιμετωπίσει και τη δυσκινησία των τραπεζικών στελεχών μετά την αλλαγή κυβέρνησης. Και αυτό διότι η Global Finance που είναι ένα ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο συμμετοχών έχει συναινέσει στην εξαγορά αφού επιθυμεί απλώς να σταματήσει να γράφει ζημίες από την προ πολλών ετών είσοδό της στην αλλαντοβιομηχανία.

Προσκόμματα έχει φέρει πάντως σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η παλαιά ιδιοκτησία, η πλευρά δηλαδή της οικογένειας Νίκα που δεν έχει όμως πλέον επιρροή στον όμιλο. Ήδη άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π» το management ασκείται από στελέχη που ανήκουν στην ομάδα των ανθρώπων της Chipita.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Η υπόθεση έχει αυξημένο ενδιαφέρον διότι ουσιαστικά προσομοιάζει στην δαιμονοποιημένη εξαγορά ελληνικών υπερχρεωμένων ομίλων από ξένα funds-κοράκια. Μόνο που στην περίπτωση αυτή αγοραστές είναι Έλληνας επιχειρηματίας με βασικούς μετόχους άραβες και σε συνεργασία με άλλον έναν Έλληνα επιχειρηματία που ελέγχει όμιλο στη Βουλγαρία όπου η Νίκας έχει μια μικρή παραγωγική μονάδα και δραστηριότητα. Πίσω από τον Θεοδωρόπουλο και τον εκ Βουλγαρίας ορμώμενο συνεταίρο του βρίσκεται η οικογένεια Olayan. H αραβική οικογένεια είναι εδώ και καιρό ο βασικός μέτοχος της Chipita αλλά έχει και συμμετοχή στην Global Finance. Παράλληλα από το 2011 η πλευρά Θεοδωρόπουλου-Olayan είχε μπει στη Νίκας τοποθετούμενη στο 50% μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ που εξέδωσε τότε η αλλαντοβιομηχανία και λίγα χρόνια αργότερα όταν η Νίκας προχώρησε στην έκδοση νέου μετατρέψιμου ομολογιακού 3 εκατ. ευρώ, το 1,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκε από την Chipita και το άλλο 1,5 εκατ. ευρώ από τη Eurobank.

«Πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ φίλων και με συντεταγμένο τρόπο από το οποίο οι τράπεζες προσπαθούν να πάρουν τους καλύτερους όρους» αναφέρει παράγοντας της βιομηχανίας με γνώση των εξελίξεων. Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει και τη συνάντηση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στις αρχές Φεβρουαρίου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. «Ο Θεοδωρόπουλος με τις πλάτες των Olayan προσπάθει να πιέσει τις τράπεζες για ένα καλό deal και βάζει στο τραπέζι και την επιστροφή της έδρας της Chipita στην Ελλάδα» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Σημειώνεται πως η Chipita πραγματοποιεί διεθνείς ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 400 εκατ. ευρώ με το 20% με 25% περίπου εξ αυτών στην Ελλάδα αναφέρουν εκτιμήσεις της αγοράς καθώς οι ισολογισμοί της δεν δημοσιεύονται στην Ελλάδα. Το σχέδιο του Θεοδωρόπουλου προβλέπει την απορρόφηση της κυπριακής μητρικής της Chipita εταιρείας UFIB Limited, από την ελληνική Chipita ΑΒEΕ, και τη μεταφορά έτσι της έδρας της σε ελληνικό έδαφος. Η UFIB Ltd εδρεύει στη Λευκωσία και από τον Απρίλιο του 2010 ενοποιεί όλες τις δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων της Chipita ΑBEE.

Η μεταφορά της έδρας στην Ελλάδα είχε δρομολογηθεί εδώ και καιρό αλλά η έγκριση της διασυνοριακής συγχώνευσης από το υπουργείο ανάπτυξης να ήρθε μόλις στις αρχές του χρόνου και ενώ το επενδυτικό κλίμα είχε διαταραχτεί τόσο που να καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε ιδέα για εισαγωγή στο ΧΑ. Η εισαγωγή όταν και εάν τελικά γίνει αποσκοπεί ασφαλώς τόσο στην χρηματοδότηση της εταιρείας όσο και στην είσπραξη προσόδων από τους βασικούς μετόχους που αναζητούν τρόπο να κεφαλαιοποιήσουν από την «περιπετειώδη» αυτή επένδυσή τους, σχολιάζουν χρηματιστηριακοί κύκλοι.

Ο ισχυρότερος επιχειρηματικός όμιλος της Σαουδικής Αραβίας

Βασικός πυλώνας του όλου επιχειρηματικού σχεδίου είναι όπως προαναφέρθηκε η οικογένεια Olayan. Ο όμιλος είναι ο επενδυτικός βραχίονας του Σαουδάραβα επιχειρηματία Khaled Olayan. Οι Olayan ήρθαν Ελλάδα την Άνοιξη του 1976 από τον Λίβανο. Στην Αθήνα τότε είχε έλθει η οικογένεια του ιδρυτή του ομίλου Sulliman Saleh Olayan όπως και το ανώτατο managmenet επίσης με τις οικογένειές του. Με τον εμφύλιο στο Λίβανο να διαρκεί τελικά πάνω από 15 χρόνια δεν επέστρεψαν ποτέ και έκτοτε υιοθέτησαν ως δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα. Το αρχηγείο της Olayan Investments Company Establishment βρίσκεται στη Γλυφάδα.

Θεωρείται ευρέως στον αραβικό κόσμο ο ισχυρότερος επιχειρηματικός ομίλου της Σαουδικής Αραβίας και διαθέτει επενδύσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη μεταξύ των οποίων και την εμφιαλώτρια και διανομέα της Coca-Cola στην Σαουδική Αραβία. Την τελευταία δεκαετία μετά και το θάνατο του Sulliman Saleh Olayan στο θρόνο της επιχειρηματικής αυτής αυτοκρατορίας έχει ανέβει ο γιος του Khaled Olayan. Ο Khaled έχει επίσης τρεις διόλου άσημες αδελφές. Μεταξύ τους μοιράζονται περιουσία η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια και συγκαταλέγονται έτσι στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Οι απαρχές τού ομίλου εντοπίζονται στα χρόνια μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την ανάληψη του έργου κατασκευής του πρώτου παναραβικού αγωγού πετρελαίου που ο Sulliman Saleh Olayan πήρε μαζί με τους Αμερικανούς εταίρους του, την Bechtel. Οι δύο από τις αδελφές του Khaled, η Lubna και η Hutham, συμμετείχαν ή συμμετέχουν ακόμα στα διοικητικά συμβούλια ή άλλες επιτροπές παγκόσμιων επενδυτικών οίκων όπως η Citigroup, η Credit Suisse, η Morgan Stanley και η Blackstone αλλά και η Rolls-Royce, ενώ η τρίτη αδελφή, η Hayat διατηρεί χαμηλό προφίλ.

Η Lubna έχει τη θέση του CEO στον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου, την Olayan Financing Company που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στα χρηματιστήρια της Σαουδικής Αραβίας αλλά και όλης της Μέσης Ανατολής. Είναι παντρεμένη με τον μακρινής ελληνικής καταγωγής Αμερικανό νομικό, John Xefos με τον οποίο έχει αποκτήσει τρεις κόρες που ζουν στο Ριάντ αλλά επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ