Σκουριές και Ελληνικό: Δεν ακυρώνονται αλλά "ξεψαχνίζονται"

 Σκουριές και Ελληνικό: Δεν ακυρώνονται αλλά "ξεψαχνίζονται"
Μπορεί να μην ακυρωθούν δύο μεγάλες επενδύσεις, αλλά θα τεθούν στο μικροσκόπιο προκειμένου να διαπιστωθούν αν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είναι σύννομες.


Ο λόγος για τις αδειοδοτήσεις της «Ελληνικός Χρυσός» θα προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ανακοίνωσε υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.
Στόχος του υπουργείου είναι να ελεγχθεί εάν δραστηριότητες της εταιρείας (εργοστάσιο εμπλουτισμού, βοηθητικοί χώροι, έργα οδοποιίας, αποθηκευτικοί χώροι, τέλματα, χώροι απόθεσης κ. α.) είναι συμβατές με τις αδειοδοτήσεις και τη νομοθεσία.
Οσον αφορά το Ελληνικό ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι το τίμημα είναι πολύ χαμηλό και πρόσθεσε ότι θα τοποθετηθεί όταν παραλάβει την μελέτη αξιοποίησης της έκτασης η οποία θα πρέπει να είναι συμβατή με τον μητροπολιτικό σχεδιασμό της Αττικής.

Eldorado Gold:Συνεχίζουμε τις επενδύσεις
Από την πλευρά της πάντως η Eldorado Gold στην ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2014, κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο των εργασιών στις Σκουριές.
Ειδικότερα η εταιρία εμφάνισε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 138,7 εκατ. δολαρίων (από 192,9 εκατ. δολ. το 2013) αλλά και ρεκόρ στην παραγωγή χρυσού, που ανήλθε στις 789.224 ουγκιές.
Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Eldorado Gold αναφέρεται πως η εταιρεία και γενικότερα ο κλάδος εξόρυξης αντιμετωπίζουν αναταράξεις στο εξελισσόμενο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό. «Οι αναταράξεις αυτές βιώνονται επίμονα στην Ελλάδα», σημειώνει η εταιρεία, συμπληρώνοντας όμως πως παρά το κλίμα αυτό, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, «ανταποκρινόμενη με σιγουριά και προσαρμοζόμενη στο εξελισσόμενο περιβάλλον».
Όπως επισημαίνει, η Eldorado απασχολεί άμεσα περισσότερα από 2.000 άτομα στην Ελλάδα, με τον αριθμό των άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας που αποδίδονται στην επένδυση της Eldorado να ξεπερνά τις 5.000. «Οι επενδύσεις το 2015 θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συνέχιση του επιπέδου απασχόλησης και σημαντικά συμπληρωματικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία της Ελλάδας».
Για τις Σκουριές, αναφέρει πως μέχρι το τέλος του 2014 είχε ολοκληρωθεί πάνω από το 80% του μηχανολογικού σχεδιασμού και συνεχίστηκαν οι εργασίες στην περιοχή του ορυχείου. Σύμφωνα με την Eldorado, για τις Σκουριές δαπανήθηκαν το 2014 συνολικά 108,2 εκατ. δολάρια, ενώ για φέτος το αναπτυξιακό κεφάλαιο εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 200 εκατ. δολάρια. Επίσης, όπως αναφέρεται, η περάτωση του έργου στις Σκουριές έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2016.

Αξιολόγηση