Χαστούκι του ΣτΕ στη Blackrock για επένδυση 300 εκατ. ευρώ - Τι λένε οι επενδυτές

Χαστούκι του ΣτΕ στη Blackrock για επένδυση 300 εκατ. ευρώ - Τι λένε οι επενδυτές
Παράνομο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το προεδρικό διάταγμα για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Academy Gardens στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η ανέγερση. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, το προβλεπόμενο ύψος της κατασκευής δεν είναι το προβλεπόμενο για την Ακαδημία Πλάτωνος.

Το εμπορικό κέντρο που θέλει να κατασκευάσει την περιοχή, συνολικού ύψους 300 εκατ ευρώ, ανήκει στην εταιρεία Artume Α.Ε., μέλος του επενδυτικού Ομίλου της BlackRock.
Σε επικοινωνία που είχε το fpress με στελέχη της Artume αρνήθηκαν να σχολιάσουν –προς το παρόν -επίσημα την απόφαση. Πηγές πάντως προσκείμενες στην εταιρία ανέφεραν ότι η Artume μέχρι σήμερα έχει καταβάλει φόρους άνω των 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 4 εκατ. ευρώ αφορούν φόρους κατοχής του ακινήτου και 4 εκατ. ευρώ αφορούν στον φόρο μεταβίβασης, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά σε ΦΠΑ.
Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος αλλά και η εταιρεία Artume η οποία έχει αναλάβει να κατασκευάσει το εμπορικό κέντρο επιφάνειας 55.000 τ.μ. στην έκταση του πρώην εργοστασίου της κλωστουφαντουργίας Μουζάκη.
Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο τροποποιούσε «τον συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών».
Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, εξέδωσε τις υπ΄ αριθμ. 2261 και 2262/2014 αποφάσεις του με τις οποίες απέρριψε και τις δύο προσφυγές και ως εκ τούτου θα πρέπει να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα για την επίμαχη περιοχή το οποίο θα προβλέπει μειωμένο συντελεστή δόμησης.
Να σημειωθεί ότι στην Ακαδημία Πλάτωνος και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Κηφισού και Λένορμαν, η Artume έχει αποκτήσει από το 2007 εκτάσεις συνολικής επιφάνειας πλησίον των 20 στρεμμάτων, όπου στο παρελθόν στεγάζονταν εγκαταστάσεις της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, καταβάλλοντας ποσό της τάξεως των 37 εκατ. ευρώ.
Αντικείμενο της προωθούμενης επένδυσης είναι η ανάπτυξη ενός εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 55.000 τ.μ., με την επωνυμία Academy Gardens.
Να σημειωθεί ότι η εταιρία επιχειρεί την εξασφάλιση της οικοδομικής άδειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,5 ετών.

Αξιολόγηση