Επενδύσεις 11 εκατ ευρώ στην ελληνική αγορά σχεδιάζει η MacDonalds

Επενδύσεις 11 εκατ ευρώ στην ελληνική αγορά σχεδιάζει η MacDonalds
Η έλευση της Burger King που είναι ο «νούμερο δύο» παίκτης παγκοσμίως στον κλάδο του «γρήγορου φαγητού», φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική αγορά και προκαλεί την κινητοποίηση των παικτών που δραστηριοποιούνται σε αυτή.


Ετσι η Premier Capital Hellas Α.Ε. (στην οποία ανήκει το σήμα των MacDolald's) ανακοίνωσε το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος της αλυσίδας στην Αθήνα αλλά και επενδύσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για το άνοιγμα 10 νέων εστιατορίων.
Ειδικότερα η εταιρεία άνοιξε το 20ο εστιατόριο της συγκεκριμένης αλυσίδας, στον Αγ. Ι. Ρέντη. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 550.000 ευρώ, ενώ δημιουργήθηκαν 28 νέες θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται ότι η Premier Capital Hellas ΑΕ έχει επενδύσει συνολικά περισσότερα από 4,5 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά από το 2011.
«Είμαστε πιστοί στο επενδυτικό μας πρόγραμμα στην Ελλάδα. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η εταιρεία θα προβούμε σε επενδύσεις άνω των 11 εκατ. ευρώ για το άνοιγμα 10 νέων εστιατορίων. Με τον τρόπο αυτό θα ανεβάσουμε τον συνολικό αριθμό των εταιρικών μας εστιατορίων στα 30 και θα προσφέρουμε περισσότερες από 300 νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Βίκτορ Τεντέσκο, διευθύνων σύμβουλος για την Ελλάδα της Premier Capital PLC (Developmental Licensee της McDonald’s στην Ελλάδα).


Γιατί τα McDonald’s δεν πέτυχαν στην Ελλάδα
«Η McDonald’s κλείνει το ένα κατάστημα στην Ελλάδα μετά το άλλο, έχοντας μόλις δύο εστιατόρια στην Αθήνα» ανέφερε το περασμένο καλοκαίρι σε άρθρο του το περιοδικό Forbes, για την αποτυχία της γνωστής παγκόσμιας αλυσίδας στη χώρα μας.
Παρά το γεγονός ότι τα McDonald’s συνεχίζουν να αναπτύσσονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα έχουν αποτύχει και ο λόγος είναι o έντονος ανταγωνισμός από τα Goody’s.
Σὐμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, τα Goody’s αν και αντέγραψαν το concept του franchise των McDonald’s, εντούτοις κατάφεραν να ηγηθούν στην ελληνική αγορά καθώς πρόσφεραν μια σειρά από μεσογειακά προϊόντα και όχι μόνο burgers και τηγανητές πατάτες.
Ο κλάδος πάντως της γρήγορης εστίασης στην Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα: τον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος των ελλήνων καταναλωτών και κατ’επέκταση τη μείωση της κατανάλωσης.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2013, πολλά από τα ισχυρά brands του κλάδου υπέστησαν σημαντική μείωση εσόδων. Για παράδειγμα οι καθαρές πωλήσεις της Goody’s υποχώρησαν κατά 16% έναντι του 2012 ενώ η ομόσταυλη Everest έχασε το 5% των εσόδων της κατά τη διάρκεια του 2013 και το La Pasteria το 9% (και τα δύο brands αποτελούν πλέον ιδιοκτησία της Vivartia).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση συνεχίστηκε και το 2014, ενώ για το 2015 η μάχη που θα δοθεί θα είναι σκληρή, ενώ όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς «οι ισορροπίες απειλούνται να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή».

Αξιολόγηση