Από ποια ευρωπαϊκή χώρα "απουσιάζει" το ελληνικό κρασί

Από ποια ευρωπαϊκή χώρα "απουσιάζει" το ελληνικό κρασί
Αν και από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία το ελληνικό κρασί κατέχει περίοπτη θέση, με την Γερμανία να απορροφά το 50% των ελληνικών εξαγωγών, υπάρχει χώρα εντός της ΕΕ όπου ο ελληνικός οίνος είναι ανύπαρκτος.


Πρόκειται για το Βέλγιο όπου το ελληνικό κρασί έχει ένα μερίδιο αγοράς μικρότερο του 1% και πολύ σπάνια θα βρει κανείς τόσο στα ράφια των σούπερμάρκετ όσο και στα εστιατόρια της χώρας.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στις Βρυξέλλες, η παρουσία του ελληνικού κρασιού είναι χαμηλή, ακόμη και στις εταιρίες διανομής. Εξαίρεση αποτελεί η εταιρεία διανομής Delhaize λόγω της σχέσης που έχει με την ελληνική αλυσίδα σουπερμάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος».
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα με μεγάλη κατανάλωση, παγκοσμίως., Ειδικότερα το κρασί αντιπροσωπεύει το 8% του οικογενειακού προϋπολογισμού στο Βέλγιο, ενώ ο μέσος όρος κατανάλωσης είναι 26 λίτρα κρασιού το χρόνο ανά κάτοικο. Δηλαδή παραπάνω από το 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης οίνου. Το Βέλγιο είναι 13η χώρα παγκοσμίως σε κατανάλωση κρασιού με 296 εκατομμύρια λίτρα το 2013. Αλλά και 7ος εισαγωγέας με μερίδιο 3,84% των παγκοσμίων εισαγωγών κρασιού.
Περίπου 34% των Βέλγων πίνουν κρασί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Άνω των 300 εκ. λίτρων κρασιού πωλούνται κάθε χρόνο. Ο Βέλγος καταναλωτής δαπανά 300 ευρώ / έτος σε αγορά κρασιού και το ποσό των 4-8 ευρώ ανά φιάλη.

Αξιολόγηση