Όλο το παρασκήνιο για τη διάσωση της "Νίκας"

Όλο το παρασκήνιο για τη διάσωση της "Νίκας"
Ως σωτήρας της Νίκας εμφανίζεται ο επικεφαλής του ομίλου Chipita κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος με την πρόταση που έχει υποβάλλει στις τράπεζες για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας. Είναι όμως απλά σωτήρας ή κατ ουσίαν προσπαθεί να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που ήδη έχει επενδύσει στην εταιρία καθώς η επένδυση δεν βγήκε στον όμιλο Global Finance;


Η Chipita άλλωστε έχει καταβάλλει 6,9 εκ Ευρώ σε δύο μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια που εξέδωσε η Νίκας το 2011 και το 2012 ενώ τα υπόλοιπα χρήματα είχαν καλυφθεί από τη Eurobank και τον όμιλο Ρέστη οποίος είναι μέτοχοι μειοψηφίας του Νίκα.
Το πρόβλημα όμως που υπάρχει σήμερα είναι ότι η Νίκας στο τέλος Ιουνίου του 2014 είχε αρνητική καθαρή θέση 11,6 εκ Ευρώ και σε επίπεδο ομίλου 18,5 εκ Ευρώ. Ταυτόχρονα οι δανειακές του υποχρεώσεις έφταναν τα 73 εκ Ευρώ και αυξήθηκαν κατά 5 εκ Ευρώ από την αρχή του έτους γεγονός που γεννά το εύλογο ερώτημα ποιος, με ποια κριτήρια και εγγυήσεις συνεχίζει να δανείζει μια εταιρία που βρίσκεται στην οικονομική κατάσταση της Νίκας η οποία συν τοις άλλοις έχει και αρνητικό κεφάλαιο κίνησης.
Επιπλέον με δεδομένο ότι και τα δύο ομολογιακά μετατρέπονται σε μετοχές με τιμή 0,7 Ευρώ και 1,03 Ευρώ καθίσταται αντιληπτό ότι δεν μπορούν να μετατραπούν αν δεν αλλάξουν οι όροι τους. Όμως ακόμα και να μετατραπούν τα ομολογιακά σε μετοχές με άλλους όρους που θα αλλάξουν θεαματικά τη μετοχική σύνθεση της εταιρίας τα ποσά δεν φτάνουν για να καλυφθεί η κεφαλαιακή τρύπα.
Βέβαια το περίεργο είναι ότι από την εικόνα έχει βγει η Global Finance του κ. Αγγελου Πλακόπηττα η οποία στην ουσία φέρει και τη βασική ευθύνη για την κατάρρευση της Νίκας. Και αυτό διότι ενώ αγόρασε μια υγιή εταιρία αμέσως επιχείρησε μέσω επιστροφής κεφαλαίου και υψηλών μερισμάτων .
Με το που αγόρασε την εταιρία και με τη δύναμη της πλειοψηφίας προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου 2,1 Ευρώ ανά μετοχή ποσό που χρηματοδοτήθηκε από διαθέσιμα της εταιρείας, την πώληση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικό δανεισμό.
Ο όμιλος της Global Finance 55 εκ. ευρώ για να αποκτήσει το 49,92% της Νίκας το 2003 και με την επιστροφή κεφαλαίου πήρε τότε πίσω περί τα 21 εκ Ευρώ. Επιπλέον την πρώτη τριετία μέσω γενναίας μερισματικής πολιτικής που όμως αποδυνάμωνε χρηματοοικονομικά την επιχείρησης εισπράχθηκαν συνολικά από την Global άλλα 15 εκ περίπου. Όμως ο λογαριασμός για τη Global δεν έκλεισε στην καθαρή τοποθέτηση 20 εκ Ευρώ (55 εκ Ευρώ μείον 35 από επιστροφή κεφαλαίου και μερίσματα) καθώς το 2006 η Global επιχείρησε να βγάλει την εταιρία από το ΧΑ χωρίς να τα καταφέρει καθώς είχε απέναντί της την αντίδραση του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.
Τότε απέκτησε άλλο ένα 30% δαπανώντας 36 εκ Ευρώ με αποτέλεσμα το 80% να της έχει κοστίσει 56 εκ Ευρώ. Σήμερα βέβαια έχει το 67% λόγω μετατρέψιμων ομολογιακών που μεσολάβησαν. Ουσιαστικά η εταιρία βιάστηκε χρηματοοικονομικά και φορτώθηκε με δανεισμό για να ικανοποιηθεί ο μέτοχος ο οποίος και στη διαχείριση δεν επέτυχε καθώς τα στελέχη της εταιρίας άλλαζαν με ρυθμό πολυβόλου και η έλλειψη στρατηγικής ήταν εμφανής. Έτσι η Νίκας από πρώτη εταιρία του κλάδου των αλλαντικών το 2003 που εξαγοράστηκε κατέληξε σήμερα Τρίτη και με πάρα πολλά προβλήματα.
Ο ίδιος ο κ. Πλακόπητας είχε θέσει το 2012 ως το τέλος του κύκλου της επένδυσης πράγμα που δεν έγινε όπως είναι εμφανές και τώρα αναζητεί σωσίβιο στον κ. Θεοδωρόπουλο με τον οποίο έχουν σχέσεις εδώ και αρκετά χρόνια.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ