Η πώληση της S&B και η τελευταία πράξη αφελληνισμού της εταιρίας

  Η πώληση της S&B και η τελευταία πράξη αφελληνισμού της εταιρίας
O Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ή μάλλον η οικογένεια Κυριακόπουλου και οι συνεταίροι της, μπορεί να πούλησαν την S &B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ στη γαλλική Imerys και να έβαλαν στην τσέπη 311 εκατ. ευρώ σε μετρητά και άλλα 214 εκατ. ευρώ σε μετοχές της Imerys αλλάτα προβλήματα που κληροδότησαν στην Ελλάδα και τους μικρομετόχους θα παραμείνουν μνημείο αμφιλεγόμενου management.

Τα παράπονα είναι πολλά και από κάθε κατεύθυνση και κάθε άλλο παρά τιμές περιποιούν στο όνομα μιας από τις παλαιότερες επιχειρηματικές οικογένειες του τόπου. Αγγίζουν τόσο τη φορολογική και περιβαλλοντική συνείδηση του ομίλου όσο και αυτή της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής προσφοράς.Καταρχήν αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι πριν ενάμιση περίπου έτος η Rhone Capital, εκ των μετόχων και συνεταίρων του ομίλου Κυριακόπουλου έκανε δημόσια πρόταση για το 39% των μετοχών της S&Β προς 5,80 ευρώ η μετοχή αποτιμώντας με αυτό τον τρόπο ολόκληρη την εταιρεία μόλις στα 297 εκατ. ευρώ. Το μισό δηλαδή από ότι προκύπτει από τησυμφωνία με την Imerys που την αποτιμά κοντά στα επίπεδα των 525 εκατ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στην πώληση δεν περιλαμβάνεται το σύνολο της S&Β, αλλά εξαιρείται η δραστηριότητα του βωξίτη που παραμένει στον έλεγχο της οικογένειας Κυριακόπουλου. Και όμως το ελάχιστο ποσό που προσφέρθηκε πέρυσι στους μικρομετόχους το διοικητικό της συμβούλιο είχε αποφανθεί ότι ήταν εύλογο τίμημα! «Είναι σαν να μας λένε ότι έπιασαν τώρα τους Γάλλους κορόιδα και όχι εμάς πέρυσι» εξηγεί μικρομέτοχος που θεωρεί ότι παραπλανήθηκε να εισφέρει τις μετοχές του για να βγει η S&Β από το ταμπλό του χρηματιστηρίου.
Αυτή η υπόθεση όμως δεν είναι παρά μια πτυχή της "παρακαταθήκης" που χρεώνεται ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος από τους Έλληνες μικροεπενδυτές. Απλώς είναι η πιο πρόσφατη.
Προηγήθηκε ο αφελληνισμός της εταιρείας και η μεταφορά της έδρας της. Διότι η μεταλλευτική βιομηχανία του ομίλου Κυριακόπουλου πολύ γνωστή με όχι ευχάριστο τρόπο τόσο στον Παρνασσό όσο και στη Μήλο έχει μεταφέρει εδώ και καιρό την έδρα της στο Λουξεμβούργο με προφανή στόχο να τύχει του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος για το οποίο τόσος λόγος γίνεται, ειδικά τελευταίως. Και αυτό σε μια κρισιμότατη για την ελληνικήοικονομία περίοδο.Παράλληλα όμως η οικογένεια Κυριακόπουλου δεν έπαψε να εισπράττει μερίσματα ακόμα και εάν αυτά χρηματοδοτούνταν από δανεισμό! Και μάλιστα πανάκριβο δανεισμό. Ήταν πριν ενάμιση έτος περίπου όταν η S&B δανείστηκε, κατά ορισμένους με επιτόκιο χρεοκοπίας, από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές 275 εκατομμύρια ευρώ. Το επιτόκιο της ομολογιακής έκδοσης αυτής ήταν της τάξης του 9%. Λίγο μετά από αυτή τη συναλλαγή μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων, περί τα 70 εκατ. ευρώ, επεστράφησαν στους μετόχους της S&B με την οικογένεια Κυριακόπουλου να εισπράττει τα δύο τρίτα του ποσού αυτού.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Η S&B εξορύσσει και επεξεργάζεται μπεντονίτη, περλίτη, βωξίτη, ζεόλιθο, βολλαστονίτη και παράγει συλλιπάσματα συνεχούς χύτευσης καθώς και μεγάλη ποικιλία εξειδικευμένων προϊόντων για ευρύ φάσμα βιομηχανικών εφαρμογών και αγορών. Όμως στην Φωκίδα και ειδικότερα στο όρος Γκιώνα η S & B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ κατηγορείται για επεμβάσεις σε χώρους που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, εντός του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Natura 2000. Επιπλέον υπάρχουν καταγγελίες πως η εταιρεία έχει αμφιλεγόμενα εάν όχι ανύπαρκτα μεταλλευτικά δικαιώματα στην περιοχή για τις εξορυκτικές και ερευνητικές επεμβάσεις πουπραγματοποιεί! Για το θέμα έχει κατατεθεί και ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης στη Βουλή και ειδικότερα στον υπουργείο περιβάλλοντος. «Ίσως οι παραπάνω εργατικές και περιβαλλοντικές υποθέσεις να συμβάλλον στο γεγονός πως τα νομικά έξοδα του ομίλου προσμετρώνται σε εκατομμύρια ευρώ ετησίως», σχολιάζουν κύκλοι που παρακολουθούν τα αποτελέσματα της S&B. Επί του προκειμένου σημειώνουν πως ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2014 η καθαρή κερδοφορία του ομίλου υποχώρησε στα 6,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 παρά την μικρή αύξηση του κύκλου εργασιών στα 223,6 εκατ. ευρώ.

Ηχηρή απουσία στις κρίσιμες στιγμές
Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος είναι αδιαμφισβήτητα το δημόσιο πρόσωπο του ομίλου. Όμως στην αγορά κυκλοφορούν χρόνια φήμες πως οι μετοχές ήταν μοιρασμένες σε όλη την οικογένεια με την μητέρα του να ελέγχει το σημαντικότερο μέρος. Ο ίδιος άλλωστε φαίνεταιότι είχε αρκετό καιρό για δραστηριότητες όπως η ενασχόλησή του με τον ΣΕΒ και την προεδρία της Λυρικής Σκηνής, αναφέρουν με καυστικό τρόπο παράγοντες της αγοράς. Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος σπούδασε μηχανικός μεταλλείων στο πανεπιστήμιο Montanuniversitaet Leoben της Αυστρίας και στο Πανεπιστήμιο του Newcastle-upon-Tyne στην Αγγλία. Έχει πτυχίο MBA στη διοίκηση επιχειρήσεων από το INSEAD στο Fontainebleau της Γαλλίας. Εργάζεται στην εταιρεία από το 1979 και διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος από το 1990 ως το 2001. Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΣΕΒ την περίοδο 2000-2006 και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2006 ως το 2009. Για την τελευταία του δραστηριότητα είχε επικριθεί από ανθρώπους του Πολιτισμού καθώς ο ίδιος έκανε λόγο για ελλιπή χρηματοδότηση –σε μια περίοδο που η κρίση δεν είχε καν ακόμα ξεσπάσει (!) - και ασαφή νομικό σχεδιασμό που δεν επέτρεπαν την ανάπτυξη της Λυρικής ενώ εκείνοι περίμεναν απόαυτόν με βάση και το κοινωνικό του εκτόπισμα να προσελκύσει χορηγίες. Όμως φευ.
«Ο οικονομικός ιστορικός του μέλλοντος δεν θα χαριστεί στον Οδυσσέα Κυριακόπουλο διότιουσιαστικά η διαδρομή του επιχειρηματία ταυτίστηκε με την μείωση της επιρροής του ομίλου του στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, με αμφίβολα ανταλλάγματα σε σχέση με τα δυνητικά, ακόμα και για τον ίδιο, και με την απουσία του από τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο», ισχυριζόταν λίγες μέρες μετά το deal με την Imerys άνθρωπος με βαθιά γνώση της ελληνικής μεταλλευτικής βιομηχανίας.

Πηγή: Παραπολιτικά

Αξιολόγηση