Γιατί οι πρόεδροι του ΣΕΒ πουλάνε τις εταιρείες τους; - Οι παράλληλοι βίοι Δασκαλόπουλου-Κυριακόπουλου

Γιατί οι πρόεδροι του ΣΕΒ πουλάνε τις εταιρείες τους; - Οι παράλληλοι βίοι Δασκαλόπουλου-Κυριακόπουλου
Φαίνεται πως πλέον οι Πρόεδροι του ΣΕΒ δημιουργούν προηγούμενο να πουλούν τις εταιρίες τους. Πρώτα ήταν ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και τώρα ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

Μένει να αποδειχτεί αν θα γίνει στο μέλλον το ίδιο και από τον Θεόδωρο Φέσσα ο οποίος ναι μεν έχει κάνει ήδη μια πώληση που προκάλεσε αίσθηση αυτή της Q-Telecom αλλά συνεχίζει να έχει πλήθος δραστηριοτήτων στον κλάδο της πληροφορικής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Βέβαια ο Θεόδωρος Φέσσας έχει μια ουσιώδη διαφορά από τους δύο προκατόχους του. Είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που έχτισε τον όμιλο που ελέγχει σήμερα από το μηδέν.
Τόσο ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος όσο και ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος ήταν απλά κληρονόμοι μεγάλων ομίλων που έχτισαν οι γονείς τους.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος παρέλαβε την αυτοκρατορία της Δέλτα από τον «γαλατά» πατέρα του. Ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος από την ηλικία των 12 ετών είχε να δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του και του θείου του, σε ένα εργαστήριο γαλακτοκομικών στα Εξάρχεια και από δεκαετία του 60 απέκτησε τη φήμη του πολύ καλού παραγωγού γιαουρτιού. Λίγο πριν τη δικτατορία πούλησε ότι περιουσιακό στοιχείο και αγόρασε το οικόπεδο στον Ταύρο όπου και σήμερα βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος της ΔΕΛΤΑ. Χτύπησε στα ίσια τους κολοσσούς της εποχής ΑΣΤΥ και Δέλτα εισάγοντας καινοτόμα προϊόντα χτίζοντας από τη μηδέν μια αυτοκρατορία. Από το 2001 που πέθανε ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος την εταιρία ανέλαβε ο γιός του Δημήτρης ο οποίος έκανε το μεγάλο βήμα της πώλησης στον όμιλο MIG αφού προηγουμένως είχε συνενώσει δυνάμεις με την Chipita την οποία είχε χτίσει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος στενός τους τότε φίλος από το ΣΕΒ. Από την πώληση και μετά ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ασχολήθηκε με την ... τέχνη ενώ έκανε και κάποιες προσπάθειες δημιουργίας εταιριών επενδύσεων άνευ αντικρίσματος με αποτέλεσμα να δέχεται επικρίσεις από άσπονδους φίλους του στο ΣΕΒ περί ανεπάγγελτου Προέδρου.

Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος δεν είχε την ευκαιρία να αναλάβει ποτέ πραγματικά τα ηνία στην S&B. Μπορεί να κατείχε σημαντικές θέσεις στην εταιρία αλλά επί της ουσίας τη διοίκηση της εταιρίας ασκούσε η μητέρα του Καίτη Κυριακοπούλου. Μια γυναίκα πολύ δυναμική που το 1970 ανέλαβε τα ηνία της Αργυρομεταλευμάτων και Βαρυτίνης όταν πέθανε αιφνιδίως ο πατέρας της. Και ανέλαβε τα ηνία σε μια εποχή που κανένας δεν διανοείτο ότι βιομηχανικός όμιλος θα διοικείται από γυναίκα.
Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέβηκε σε μεταλλείο σπάζοντας το άβατο μέχρι τότε και λέγοντας. "Εγώ δεν είμαι γυναίκα, είμαι η διευθύνουσα σύμβουλος".
Και αυτή η διευθύνουσα σύμβουλος πέτυχε σε λίγα χρόνια μια εταιρία των 350 εκ δραχμών τζίρου να την καταστήσει κολοσσό με τζίρο που προσεγγίζει τα 450 εκ Ευρώ. Φαίνεται όμως ότι αυτή η δυναμική γυναίκα δεν είχε την εμπιστοσύνη να αναθέσει τις επιχειρήσεις στο γιο της ο οποίος σήμερα μπορεί να είναι ήσυχη πως έχει λαμπρό μέλλον μετά την πώληση της ομίλου στην Imerys. Βέβαια μπορεί ο κ. Κυριακόπουλος να μην διοικούσε τις εταιρίες του αλλά γέμισε το χρόνο του ως Πρόεδρος του ΣΕΒ.
ΝΙΚ

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος διπλασίασε την περιουσία του σε ένα χρόνο

Με 525 εκατ. ευρώ πουλήθηκε σε γαλλικό κολοσσό τo 61% της S&B

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ