Δεκάδες τα ξενοίκιαστα γραφεία - Τιμές "σοκ"

Δεκάδες τα ξενοίκιαστα γραφεία - Τιμές "σοκ"
Σχεδόν ανύπαρκτη είναι η ζήτηση για μίσθωση γραφειακών χώρων καθώς δεκάδες είναι αυτά που παραμένουν ξενοίκιαστα επί μακρόν ενώ οι τιμές μίσθωσης έχουν σημειώσει πτώση μέχρι και 50%.

Ετσι σήμερα ένα γραφείο 100 τετραγωνικών μέτρων ακόμη και στους μέχρι πρότινος δρόμους με τη μεγαλύτερη ζήτηση όπως είναι η Βασιλίσσης Σοφίας ή η Λεωφόρος Κηφισίας ενοικιάζεται με λιγότερο από 1300 ευρώ το μήνα. Τα ενοίκια στα υψηλής ποιότητας γραφεία διαμορφώνονται σήμερα στα 13-15 ευρώ ανά τετραγωνικό όταν την διετία είχαν φτάσει μέχρι και τα 30 ευρώ ανά τ.μ. Οι επιχειρήσεις πλέον αναζητούν μικρότερους γραφειακούς χώρους λόγω και του λιγότερου αριθμού εργαζομένων που απασχολούν πλέον.
Οι υφιστάμενοι μισθωτές, από την άλλη, αναζητούν φθηνότερες επιλογές μετεγκατάστασης σε ακίνητα σύγχρονων προδιαγραφών, με σκοπό να μειώσουν το λειτουργικό κόστος.
Σύμφωνα με το δίκτυο πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis, η οικονομική δυσπραγία και η συνέχιση της υφεσιακής πορείας της χώρας είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν ελάχιστες σημαντικές πράξεις μέσα στο 2014.
Μία από τις σημαντικές πράξεις αφορά στην πώληση του κτιρίου της BNPParibas στην εταιρία GrupoDolphin/PampaEnergia προς 2.000 ευρώ /τμ.(Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, 5.000τμ κτίριο αγοράστηκε 10.300.000 ευρώ).
Όπως αναφέρει η Geoaxis η καταγραφή πράξης στα μόλις 2.000 ευρώ /τμ σε έναν από τους δρόμους υψηλότατου προφίλ της Αθήνας, έναντι της Αμερικάνικης Πρεσβείας, καταδεικνύει την πίεση που δέχονται οι αξίες και το 3ο Τρίμηνο του 2013. Να σημειωθεί ότι προ κρίσης, οι αξίες γραφείων στην συγκεκριμένη περιοχή έφτασαν μέχρι και 3.500 ευρώ/τμ.

Αξιολόγηση