Ο Mr Jumbo μιλάει για όλα: τα σενάρια της δραχμής και το ωράριο

Ο Mr Jumbo μιλάει για όλα: τα σενάρια της δραχμής και το ωράριο
Kαταπέλτης ενάντια στην "ανυπαρξία του συστήματος" και στην χώρα με τους "χρεοκοπημένους επιχειρηματίες με υπερβολική επίδειξη πλούτου" ήταν στην Ενωση θεσμικών Επενδυτών ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης.


Ο κ. Βακάκης αναφέρθηκε στην αδυναμία της χώρας να βγει από την κρίση.
«Έτσι, όπως πάμε θα αυταναφλεγούμε. Aν συνεχίσουμε έτσι, η επιστροφή στη δραχμή θα επέλθει χωρίς να το καταλάβουμε. Ολοι έχουμε ευθύνες. Για παράδειγμα στον κόσμο των επιχειρήσεων το 99% του management έτσι πως ασκείται είναι τύχη και συγκυρία και μόνο 1% ικανότητα», εκτίμησε ο κ. Βακάκης.
Για το δίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος οι πωλήσεις της εταιρίας είναι αυξημένες κατά 10%, αν και για το σύνολο της χρήσης οι εκτιμήσεις της διοίκησης κάνουν λόγο για αύξηση πωλήσεων 4%-6% σε σχέση με τα 541 εκατ. ευρώ της χρήσης 2013 - 2014. Επίσης, οι προβλέψεις για τα κέρδη είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες καθώς από 101,2 εκατ. ευρώ το 2013-2014 θα υποχωρήσουν μεταξύ 90 - 95 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία έχει καθαρό ταμείο 122 εκατ. ευρώ, συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε Ελλάδα και εξωτερικό, απασχολεί 4.098 εργαζόμενους και θα μοιράσει μέρισμα για την περσινή χρήση 0,18 ευρώ (μικτό).
Σήμερα το δίκτυο καταστημάτων Jumbo αριθμεί 67 καταστήματα όπου 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, 4 στην Κύπρο, 8 στη Βουλγαρία και 2 στη Ρουμανία καθώς και το ηλεκτρονικό κατάστημα e-jumbo.
Η διοίκηση ελέγχει το 31% του μετοχικού κεφαλαίου, οι ξένοι θεσμικοί το 60%, οι Ελληνες θεσμικοί το 4% και 5% είναι Ελληνες μικρομέτοχοι.
Η εταιρεία που εκτός από παιχνίδια προσφέρει στα καταστήματά της είδη βιβλιοχαρτοπωλείου, bebe και αξεσουάρ σπιτιού έχει 30.000 κωδικούς προϊόντων με μέση τιμή τα 4,99 ευρώ, ενώ το 70% των προϊόντων της εισάγεται από την Ασία.
Η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε τους επενδυτές ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα δύο νέα υπερ- καταστήματα του Ομίλου στη Ρουμανία. Το ένα στo Βουκουρέστι (12.000 τ.μ.) και το άλλο στην Oradea (12.000 τ.μ.) ενώ ένα ακόμα υπερ- κατάστημα αναμένεται να λειτουργήσει στην πόλη Arad (12.000 τ.μ.) κατά το δεύτερο μισό της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.
Επίσης, κατά την διάρκεια της χρήσης αναμένεται η έναρξη ενός νέου καταστήματος JUMBO στην Κύπρο (12.000 τ.μ.) καθώς και η λειτουργία ενός ακόμα καταστήματος στην Πελοπόννησο (9.000 τ.μ.).
Σε ερώτηση επενδυτών για το θέμα των Κυριακών, απάντησε ότι το μέτρο είναι εκσυγχρονιστικό «κυρίως για τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή. Δεν αφορά τις επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως δεν έχουν λόγο να αναπτύξουν περαιτέρω τον ανταγωνισμό».
Προσέθεσε ωστόσο ότι το μέτρο θα είχε μια πραγματική αξία, αν εφαρμοζόταν σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος. «Για παράδειγμα, στην Κύπρο, όπου υφίσταται μια διαφορετική αντίληψη διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος, η λιανική αγορά άνοιξε τις Κυριακές και πέτυχε αύξηση πωλήσεων 25%». Επίσης, είπε πως το ωράριο λειτουργίας σε Ρουμανία και Βουλγαρία είναι εντελώς ελεύθερο 364 μέρες τον χρόνο, όμως «το ωράριο εργασίας είναι αυστηρά καθορισμένο στις 40 ώρες την εβδομάδα».
Να σημειωθεί ότι χτες η χρηματιστηριακή IBG σε έκθεση της περιέκοψε την τιμή στόχο στα 13,2 ευρώ από 14,3.
H χρηματιστηριακή προχώρησε στην μείωση της τιμής-στόχου λόγω των αναμενόμενων επιπτώσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών στα μεγέθη της εταιρίας μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IBG τα καθαρά κέρδη της Jumbo θα διαμορφωθούν στη χρήση 2014/2015 στα 110 εκατ. και τα έσοδα στα 600 εκατ. ευρώ.
Για την επόμενη οικονομική χρήση τα κέρδη της εταιρίας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 126 εκατ. και τα έσοδα στα 681 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ