Το ΣτΕ επκύρωσε το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο στοίχημα

Το ΣτΕ επκύρωσε το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο στοίχημα
Με μία αναμενόμενη απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας, επικύρωσε το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο στοίχημα καθώς "συμβάλλει στη μείωση του παράνομου στοιχηματισμού".


Εναντίον του ΟΠΑΠ είχαν προσφύγει διεθνή Ομιλοι όπως Stanleybet, William Hill και Sportingbet.
Οι τρεις όμιλοι ζητούσαν να ακυρωθεί η σιωπηρή απόρριψη αιτήσεων που είχαν υποβάλλει την περίοδο έως 2004 έως 2007 για τη χορήγηση άδειας δημιουργίας δικτύου πρακτορείων στοιχηματισμού στην Ελλάδα, με το επιχείρημα πως διέθεταν αντίστοιχες άδειες σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τον δρόμο για την απόφαση είχε ανοίξει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο είχε κληθεί να απαντήσει σε προδικαστικά ερωτήματα που είχε στείλει το ΣτΕ, σχετικά με το αν η διατήρηση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ παραβιάζει ή όχι την κοινοτική νομοθεσία. Στην απόφασή της η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τονίζει ότι το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισαν οι νόμοι 4002/2011 , 4038/2012 και 4141/2013 διατηρώντας το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ θέτουν πλέον ένα κανονιστικό πλαίσιο που είναι συμβατό με τις επιταγές του δικαίου της Ε.Ε. Στην απόφαση αναφέρεται ότι από το σύνολο των νεώτερων ρυθμίσεων η ελληνική νομοθεσία διατηρώντας υπέρ της ΟΠΑΠ ΑΕ το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης και διαχείρισης τυχερών παιγνίων αποσκοπεί προέχοντος στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και της εγκληματικής δραστηριότητας στον τομέα των τυχερών παιγνίων μέσω της κατεύθυνσης των σχετικών δραστηριοτήτων προς ένα νόμιμο και ελεγχόμενο πλαίσιο. Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται επίσης την ανάθεση της εποπτείας και του ελέγχου του συνόλου των τυχερών παιγνίων σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ακόμη αν γίνονταν δεκτές οι προσφυγές οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν θα αποκόμιζαν κάποιο όφελος «αφού δεν θα ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις τους μετά την εισαγωγή των νεώτερων και συμβατών με ενωσιακό δίκαιο νομοθετικών ρυθμίσεων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ