Yπόλογος η Κολιός για το λουκέτο στην ΑΓΝΟ λένε οι εργαζόμενοι

Yπόλογος η Κολιός για το λουκέτο στην ΑΓΝΟ λένε οι εργαζόμενοι
Σε εκατέρωθενα καταγγελίες μεταξύ των εργαζομένων και του ιδιοκτήτη της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ,  Ν. Κολιού, συνεχίζεται το σίριαλ της πτώχευσης της εταιρίας.


«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» απαντούν στον Νίκο Κολιό οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, ο οποίος σε ανακοίνωση σε τοπική αφημερίδα της Θεσσαλονίκης, ουσιαστικά τους επιρρίπτει ευθύνες για το λουκέτο της γαλακτοβιομηχανίας, λόγω των συνεχών απεργιών.

Σε μία ανακοίνωση, το σωματείο εργαζομένων της ΑΓΝΟ επιχειρεί να αποδομήσει τις κατηγορίες και τα επιχειρήματα του επιχειρηματία, δίνει μια διαφορετική διάσταση σε όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην ΑΓΝΟ, θέτει αμείλικτα ερωτήματα για το πώς αξιοποιήθηκε η επιχείρηση από την ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ και εκφράζει την εμπιστοσύνη της στην ελληνική δικαιοσύνη, για να «βγει στο φως η αληθινή σχέση των δυο εταιρειών προς όφελος πάντα της εταιρείας ΚΟΛΙΟΣ και να δικαιωθούμε οι 400 και πλέον εργαζόμενοι και οι οικογένειες μας που όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε απόγνωση».

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του σωματείου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

«Μας μιλάνε για επενδύσεις εκατομμυρίων , αυξήσεις κεφαλαίου, πίστωση στην ΑΓΝΟ αλλά δεν μας λένε ότι η ΚΟΛΙΟΣ από τον πρώτο χρόνο έκλεισε το τυροκομείο της ΑΓΝΟ μαζί με το τμήμα παραγωγής βουτύρου, ότι τα τελευταία 2 τουλάχιστον χρόνια, βγάζαμε γιαούρτια (με τι κόστος;) για την ΚΟΛΙΟΣ και για τα οφέλη της, για τις εξαγωγές της και όχι μόνο, ότι κάναμε διανομή προϊόντων ΚΟΛΙΟΣ σε όλη την επικράτεια με όλα τα έξοδα (οδηγούς, διόδια, καύσιμα) να επιβαρύνουν την ΑΓΝΟ, ότι όλες οι επιταγές (ΟΛΕΣ) και τα μετρητά (2.500.000 € μηνιαίως) πήγαιναν στην ΚΟΛΙΟΣ (λόγια του προϊσταμένου λογιστηρίου, ύστερα από κατάθεση δικαστηρίου ), ότι η ΑΓΝΟ κατέληξε στο τέλος να αγοράζει γάλα μόνο από την ΚΟΛΙΟΣ, γιατί είχαν φύγει οι περισσότεροι παραγωγοί, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το χρέος της. Δεν μας λένε κουβέντα για το διάστημα ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ –ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 που μπήκαν στα ταμεία της ΑΓΝΟ περίπου 5,5 εκατ. ευρώ ΜΕΤΡΗΤΑ και πήγαν ΟΛΑ σε έναν και μοναδικό πιστωτή (μαντέψτε ποιον... φυσικά την εταιρεία ΚΟΛΙΟΣ) και τέλος δεν μας λένε για το ΣΗΜΑ της ΑΓΝΟ που από τον Δεκέμβριο 2012 -πριν από την αίτηση του άρθρου 99- με ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο από την μια υπογράφει για την ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. ο κ. Ν. Κολιός και για την ΑΓΝΟ Α.Ε. ο κ. Ν. Κολιός (Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει)».
Καταλήγοντας η ανακοίνωση των εργαζομένων της ΑΓΝΟ αναφέρει ότι «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και θα αποδειχτεί ότι ο κ. Κολιός και οι διευθυντές είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι. Θα βγει στο φως η αληθινή σχέση των δυο εταιρειών προς όφελος πάντα της εταιρείας ΚΟΛΙΟΣ και θα δικαιωθούμε οι 400 και πλέον εργαζόμενοι και οι οικογένειες μας που όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε απόγνωση».

Το λουκέτο της ΑΓΝΟ....από πλευράς Κολιού

Η διοίκηση της ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ παραθέτει ένα ιστορικό της υπόθεσης, από το 2002, οπότε η εταιρεία εξαγόρασε την ΑΓΝΟ Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕ, μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζει ότι η ΑΓΝΟ Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2000 από την ΑΤΕ, προκειμένου να εξαγοράσει το ενεργητικό της πτωχευμένης συνεταιριστικής ΕΑΣΘ-ΑΓΝΟ μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό που διενεργήθηκε στις 02-03-2000.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ
Σύμφωνα με τη διευκρινιστική επιστολή της, «το 2002 η ΑΤΕ επιχειρεί να πουλήσει τη νέα ΑΓΝΟ ΑΕ, προκηρύσσοντας πλειοδοτικό διαγωνισμό, ο οποίος κηρύχτηκε άγονος. Στην επανάληψη του διαγωνισμού, επικρατεί η προσφορά της ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ που προσέφερε 12,250 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των μετοχών της επιχείρησης, ενώ παράλληλα ανελάμβανε το σύνολο των υποχρεώσεών της, ύψους 35 εκατ. ευρώ, και τη διατήρηση του συνόλου των 441 θέσεων εργασίας. Σκοπός αλλά και δέσμευση της αγοράστριας εταιρείας ήταν η συνέχιση της λειτουργίας, η εξυγίανση και η αναδιοργάνωσή της επιχείρησης. Ενδεικτικό της προοπτικής που ήθελε να προσδώσει στη νέα εταιρεία η ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ είναι το γεγονός ότι οι άλλες γαλακτοβιομηχανίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό έθεταν δυσμενέστατους όρους στις προσφορές τους. Η πρώτη απαιτούσε το κλείσιμο της επιχείρησης και την εξαγορά μόνο του σήματος και της ζώνης γάλακτος με είκοσι πέντε εργαζόμενους. Η δεύτερη απαιτούσε την εξαγορά της επιχείρησης απαλλαγμένη από το βάρος των δανειακών της υποχρεώσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ. Τέλος, η τρίτη απαιτούσε την εξαγορά της επιχείρησης με απολυμένο το προσωπικό από την ΑΤΕ και πρόσληψη από μηδενικής βάσης αριθμού εργαζομένων που εκείνη θεωρούσε αναγκαίο, αλλάζοντάς τους ταυτόχρονα ασφαλιστικό φορέα (από ΤΑΥΣΟ σε ΙΚΑ), με πλήρη ανατροπή συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Η σύμβαση μεταβίβασης υπογράφηκε στις 29-05-2003 και το ποσό των 12,25 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε από ίδιους πόρους σε μετρητά».

Οι επενδύσεις


Η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει ότι η ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ δεν είχε χρηματοδοτική συνεργασία με την ΑΤΕ, ούτε πριν την εξαγορά της ΑΓΝΟ ούτε και κατά την περίοδο εξόφλησης του τιμήματος της ΑΓΝΟ. Στην ίδια επιστολή, η ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ σημειώνει ότι «τα επόμενα χρόνια προχώρησε σε τρεις αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στην ΑΓΝΟ, συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ. Η ΑΓΝΟ με την υποστήριξη του νέου μετόχου (ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ) από το 2003 έως και το 2011 προχώρησε στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής της μονάδος και του στόλου διανομής της, με επενδύσεις που έφθασαν τα 35 εκατ. ευρώ. Ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στη γαλακτοβιομηχανία τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα. Η ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ παρείχε σταθερή πίστωση στην ΑΓΝΟ από το 2004 έως το 2013, από πώληση προς αυτή πρώτων υλών και τυροκομικών προϊόντων, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της ΑΓΝΟ, ποσό που κυμαινόταν μεταξύ 7 και 12 εκατ. ευρώ».

Τί οδήγησε σε αναστολή της λειτουργίας


Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ, «η τεράστια ανατίμηση των πρώτων υλών (αύξηση τιμής αγελαδινού γάλακτος από τον παραγωγό κατά 40%) και των καυσίμων από το 2010 έως το 2012, η αδυναμία άντλησης ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, καθώς και οι μεγάλες επενδύσεις που χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν, σε συνδυασμό με την οικονομική αιμορραγία της ΚΟΛΙΟΣ, την οδήγησαν στην υποβολή αίτησης στο άρθρο 99, προκειμένου να προστατευθεί η λειτουργία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση κατέβαλε συνολικά 40 εκατ. ευρώ για την εξαγορά και στήριξη της ΑΓΝΟ. Η βιομηχανία σταμάτησε να λειτουργεί μετά την απεργία που προκήρυξε το προεδρείο του σωματείου στις 08-03-2013 με διάρκεια, αρχικά, έως τις 28-05-2013 (81 ημέρες), με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών 2,5 μηνών, όταν άλλες επιχειρήσεις -ακόμη και στον ίδιο κλάδο- όφειλαν, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, περισσότερο από πέντε μισθούς. Όλοι γνωρίζουν ότι η απουσία μιας γαλακτοβιομηχανίας από την αγορά, έστω και για λίγες ημέρες, σημαίνει σταδιακά την αρχή του τέλους της. Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση προσπάθησε -τείνοντας ευήκοουν ους- ώστε να υπάρξει συστράτευση έναντι των υπονομευτών ανταγωνιστών της και κοινή πορεία με το σύνολο των εργαζομένων, αλλά προσέκρουσε σε ώτα μη ακουόντων, αφού ενέσκηψαν για ακόμη μια φορά οι γνωστοί εργατοπατέρες, οι οποίοι εμπόδισαν να γίνει γόνιμος διάλογος. Είναι εκείνοι που έκαναν τα ίδια σε δεκάδες επιχειρήσεων, αναγκάζοντάς τες να βάλουν λουκέτο και οι ίδιοι ακολούθως εμφανίζονταν ως οι προστάτες των εργαζομένων. Δυστυχώς και στην περίπτωση αυτή 370 εργαζόμενοι έγιναν έρμαιο πολιτικής εκμετάλλευσης, χάνοντας την εργασία τους. Αυτή είναι η αλήθεια μιας επένδυσης η οποία θα ήταν σταθμός για τη Βόρεια Ελλάδα. Ίσως αυτό να φόβισε τους ανταγωνιστές και βρήκαν ‘συμπαραστάτες’ οι οποίοι ακουσίως ή εκουσίως την οδήγησαν σε αδιέξοδο».

Σε δική ο Ν. Κολιός


Ο ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ Νίκος Κολιός, παραπέμπεται σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Ο επιχειρηματίας θα καθίσει στο εδώλιο, κατηγορούμενος για απάτη. Εναντίον του είχαν προσφύγει τέσσερις κτηνοτρόφοι για ανείσπρακτη οφειλή -κατά τους ισχυρισμούς τους- ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Επρόκειτο για τέσσερις παραγωγούς που εγκαλούσαν τον Ν. Κολιό, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη ρευστότητας, την οποία επικαλείτο η ΑΓΝΟ προκειμένου να υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ήταν εικονική. Ανάλογες μηνύσεις κατά του επιχειρηματία έχουν καταθέσει και οι εργαζόμενοι της βορειοελλαδίτικης εταιρείας, διεκδικώντας δεδουλευμένα.
Σήμερα, τα χρέη της Αγνό ανέρχονται σε 52 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 19 εκατ. σε τράπεζες, 14 εκατ. ευρώ στην μητρική «Κολιός» και τα υπόλοιπα σε γαλακτοπαραγωγούς, εργαζόμενους κ.ά., ενώ η αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα απορρίφθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ