«Βόμβα» για το Χρηματιστήριο τα ... κατορθώματα της Βιοχάλκο

«Βόμβα» για το Χρηματιστήριο τα ... κατορθώματα της Βιοχάλκο
Η απειθαρχία του ομίλου Βιοχάλκο να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις για τις θυγατρικές της μετά την απόφαση κατά την οποία, η Viohalco SA απορρόφησε την ελληνική εταιρία ΒΙΟΧΑΛΚΟ Ε. και τη βελγική εταιρία Cofidin SA. απειλεί να δυναμιτίσει το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη για τις υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις.

Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ναι μεν επέβαλε πρόστιμο 230.000 Ευρώ στην εταιρία γιατί δε συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία και δεν υπέβαλε δημόσιες προτάσεις για τις θυγατρικές της ελληνικής Βιοχάλκο που έγιναν και της νέας εταιρίας μετά τη συγχώνευση αλλά η εταιρία ακόμα να συμμορφωθεί. Τώρα αναφέρει πως την ερχόμενη Δευτέρα θα αποφασίσει τι θα κάνει.
Το ζητήματα όμως που γεννώνται είναι πολλά. Πρώτον τι θα γίνει αν η εισηγμένη δεν συνεχίσει να συμμορφώνεται. Γιατί είναι προφανές πως ένα πρόστιμο 230.000 Ευρώ αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των εκατομμυρίων Ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν στους μετόχους μειοψηφίας. Οι τελευταίοι δεν έχουν και πολλές επιλογές παρά να προσφύγουν στη δικαιοσύνη γεγονός που συνεπάγεται κόστος αλλά και χρόνο δεδομένης της βραδυπορίας στον προσδιορισμό αγωγών.
Ακόμα όμως και αν στην ερχόμενη εβδομάδα η Βιοχάλκο αποφασίσει να συμμορφωθεί στις επιταγές της νομοθεσίας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπάρχει σωρεία ζητημάτων όπως για παράδειγμα η διαφυγή κερδών από μετόχους που πούλησαν φοβούμενοι τον εγκλωβισμό από την τακτική της εταιρίας.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως η πρακτική του ομίλου Βιοχάλκο ενός εκ των μεγαλυτέρων βιομηχανικών ομίλων στην Ελλάδα αποτελεί σοβαρό πλήγμα στη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς και την επενδυτική εμπιστοσύνη. Γιατί πέραν της μη υποβολής δημοσίων προτάσεων αποτελεί ακόμα σοβαρότερο θέμα το γεγονός ότι η εταιρία υποτίθεται όπως είχε ανακοινώσει πως βγήκε εκτός ελληνικών συνόρων για να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος και μεγαλύτερη ευχέρεια σε τραπεζικό δανεισμό αλλά τελικά αναχρηματοδότησε τις υποχρεώσεις της μέσω των συστημικών ελληνικών τραπεζών.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ