Οι δύσκολες ημέρες της Hellenic Steel και η αναζήτηση επενδυτή

Οι δύσκολες ημέρες της Hellenic Steel και η αναζήτηση επενδυτή
Προσπάθεια να παραμείνει στην Ελλάδα και να μην διακοπεί η λειτουργία της Ελληνική Εταιρία Χάλυβος (Hellenic Steel) στη χώρα μας καταβάλει η κυβέρνηση. O υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους της διοίκησης της βιομηχανίας Hellenic Steel της Θεσσαλονίκης και του μητρικού ομίλου Ilva.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εκπεφρασμένη πρόθεση του ιταλικού ομίλου (ο οποίος έχει τεθεί υπό την επιτροπεία του ιταλικού Δημοσίου), να αποχωρήσει από τη μετοχική σύνθεση της Hellenic Steel, της οποίας είναι ο κύριος μέτοχος με ποσοστό 77,12%, ως συνέπεια των σοβαρών διαχειριστικών ζημιών που κατέγραψε στην Ιταλία. Ο κ. Δένδιας ανέφερε κατά τη συνάντηση ότι θα εξετασθούν διεξοδικά οι δυνατές λύσεις σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ιταλίας και ότι θα διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή εργασιών της Hellenic Steel.

Ο ιταλικός όμιλος ILVA φέρεται να έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος, μετά από 17 χρόνια παρουσίας σε αυτήν.
Σύμφωνα πάντως με πηγές της αγοράς, η Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος θα εκτελεί κανονικά τις παραγγελίες που έχει ήδη συμφωνήσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία για την Hellenic Steel είναι το τέλος Δεκεμβρίου όπου θα κριθεί το μέλλον και της μητρικής της, της ILVA.

Από εκεί και πέρα, το μέλλον της εταιρείας είναι αβέβαιο, παρότι η ζήτηση των πελατών της εξακολουθεί να είναι αμείωτο. Να σημειωθεί πως οι Έλληνες πελάτες απορροφούν το 1/2 της παραγωγής της εταιρείας, γι΄ αυτό και στελέχη της δεν αποκλείουν αγοραστικό ενδιαφέρον ακόμα και από την πλευρά τους. Kαι αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν το εργοστάσιο της είναι το μοναδικό που παράγει «πλατιά προϊόντα» για την ελληνική αγορά (π.χ. λαμαρίνα). Παράλληλα, σημαντικές είναι οι εξαγωγές της εταιρείας προς τα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ πρόκειται για μία οικονομικά υγιή εταιρία με σημαντικό τζίρο που ξεπερνά τα 100 εκατ ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνάντηση μετείχαν συγκεκριμένα, εκτός του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης οι κ.κ. Giuseppe Parrelo, Επίτροπος της Κυβέρνησης της Ιταλίας για την Ilva, Sergio Spadavecchia, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Steel, Egildo Derchi, Οικονομικός Διευθυντής της Hellenic Steel, Κώστας Λουκόπουλος, Νομικός Σύμβουλος της Hellenic Steel, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Στεφανόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Παναγιώτης Χατζάκος, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Hellenic Steel και Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου, Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της Hellenic Steel.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ