Tο πρώτο βήμα για το deal Βερόπουλου με Σκλαβενίτη - Τι ακολουθεί

Tο πρώτο βήμα για το deal Βερόπουλου με Σκλαβενίτη - Τι ακολουθεί
Νέες εξελίξεις προκύπτουν στον κλάδο του λιανεμπορίου και ειδικότερα σε αυτό των σούπερμάρκετ.


Το deal για την εξαγορά της Βερόπουλος στο Σκλαβενίτη φαίνεται να προχωρά, καθώς την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη η συμφωνία για την εξαγορά της αλυσίδας Χαλκιαδάκης.
Το τίμημα ανήλθε σύμφωνα με πληροφορίες στα 20 εκατ ευρώ και αφορά την εξαγορά του 60% της Χαλκιαδάκης (ανήκει κατά 60% στο Βερόπουλο) από την Σκλαβενίτης. Με τα χρήματα αυτά, τα οποία θα διοχετευτούν για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, η αλυσίδα Βερόπουλος, εκτιμάται ότι θα πάρει μια σημαντική ανάσα ρευστότητας, ενώ εκτιμάται ότι θα ομαλοποιηθεί και η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζόμενων της.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για το τελικό deal ανάμεσα στις δύο πλευρές, το οποίο προβλέπει την αύξηση κεφαλαίου στη Βερόπουλος με συμμετοχή της Σκλαβενίτης και στη συνέχεια συγχώνευση των δύο εταιριών ώστε οι μέτοχοι της Βερόπουλος να αποκτήσουν μειοψηφικό πακέτο στη Σκλαβενίτης.
Πριν από το τελικό πάντως βήμα, η επόμενη συνεργασία ανάμεσα στις δύο μεγάλες αλυσίδες είναι η δυνατότητα ανάπτυξης κοινών αγορών, κάτι που θα επιτρέψει στις δύο λιανεμπορικές αλυσίδες να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ έναντι των προμηθευτών τους, αλλά και να αντεπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό που δέχονται από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου, ελληνικές και ξένων συμφερόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Βερόπουλου, σύμφωνα με τον ενοποιημένο ισολογισμό του, πραγματοποίησε το 2013 κύκλο εργασιών 803,37 εκατ. ευρώ, καταφέρνοντας να μειώσει σημαντικά τις ζημίες, από 9,64 εκατ. ευρώ το 2012 σε 2,067 εκατ. ευρώ το 2013, και με το σύνολο των υποχρεώσεών του να ανέρχεται σε 389 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 77 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις.
Οσον αφορά την Σκλαβενίτης, ο τζίρος της σε ενοποιημένο επίπεδο υποχώρησε στα 1,19 δισ. ευρώ από 1,23 δισ. ευρώ το 2012.
Οσον αφορά τα κέρδη προ φόρων της αλυσίδας το 2013 ενισχύθηκαν στα 16,483 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 9,612 εκατ. ευρώ έναντι 10,239 εκατ. ευρώ.
Επίσης στο τέλος του 2013 τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 31,953 εκατ. ευρώ από 38,825 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ