O ΟΠΑΠ, η Intralot και το μεγάλο παζάρι για το ιπποδρομιακό στοίχημα

O ΟΠΑΠ, η Intralot και το μεγάλο παζάρι για το ιπποδρομιακό στοίχημα
Σήμερα αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές για το ιπποδρομιακό στοίχημα και οι διεργασίες για το διαγωνισμό κορυφώνονται.


Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές αναμένεται να καταθέσουν η Intralot και η ένωση των εταιριών ΟΠΑΠ -Global Family Partners (GFP), ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλος ενδιαφερόμενος μετά και την αλλαγή της τελευταίας στιγμής σημαντικού όρου του διαγωνισμού (καταργείται η προϋπόθεση εμπειρίας στο ιπποδρομιακό στοίχημα).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ είναι αρνητική στην ανάληψη της υποχρέωσης για τη διεξαγωγή των ελληνικών ιπποδρομιών ή και οποιουδήποτε άλλου αθλήματος. Και αυτό, γιατί αντίκειται στη φύση του ΟΠΑΠ, ο οποίος από την ίδρυσή του στη δεκαετία του 1950 διαχειρίζεται αποκλειστικά δικαιώματα επί τυχερών παιγνίων αλλά κανένα άθλημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιπποδρομιακό στοίχημα στην Ελλάδα έχει συρρικνωθεί και εκτιμάται ότι το μερίδιο του στη συνολική αγορά τυχερών παιχνιδιών δεν ξεπερνά το 1%. Ο ΟΔΙΕ είναι ζημιογόνος, ενώ οι υποχρεώσεις του ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.
Πάντως οι εξελίξεις αναμένεται να είναι σημαντικές καθώς από την μία πλευρά η Intralot ζητά κατάσχεση του ακινήτου του ΟΔΙΕ στο Μαρκόπουλο λόγω οφειλών, ενώ από την άλλη, αν αυτή την φορά ο διαγωνισμός δεν τελεσφορήσει τότε ο ΟΔΙΕ οδεύει, την επόμενη κιόλας ημέρα, σε λύση και εκκαθάριση.
Ως προς το πρώτο σκέλος η Intralot αποτελεί επί μακρόν τεχνολογικό συνεργάτη του ΟΔΙΕ έχοντας αναλάβει τη λειτουργία και υποστήριξη τόσο του Συστήματος Ιπποδρομιακού Στοιχηματισμού, όσο και του Συστήματος Διοικητικής Υποστήριξης (MIS) για τις ιπποδρομίες. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, δημιουργήθηκαν οφειλές του ΟΔΙΕ προς την Intralot οι οποίες σήμερα εκτιμώνται στα 22 – 25 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Μάρτιο η Intralot, πέραν των άλλων ενεργειών της για να διασφαλίσει τις απαιτήσεις αυτές, άσκησε αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά της ΟΔΙΕ ΑΕ ζητώντας την καταβολή 8 εκατ. ευρώ που της οφείλεται από την 06/03/2012 «Σύμβασης Συντήρησης και Λειτουργίας του Μηχανογραφικού Συστήματος Συγκεντρωτή Αμοιβαίου Ιπποδρομιακού Συστήματος του ΟΔΙΕ», με τη δικάσιμο να έχει οριστεί για τον Φεβρουάριο του 2016. Επιπλέον, έχει ζητήσει την κατάσχεση του ακινήτου στο Μαρκόπουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ