Nέα αγωγή 1 εκατ ευρώ εναντίον των απεργών κατέθεσε η Coca Cola

Nέα αγωγή 1 εκατ ευρώ εναντίον των απεργών κατέθεσε η Coca Cola
Νέα αγωγή εναντίον 28 εργαζόμενων – απεργών κατέθεσε η Coca Cola ζητώντας να της καταβληθούν 1 εκατ. ευρώ ως «χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη» από το μποϊκοτάζ.


Η αγωγή της εταιρείας έρχεται μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου που απέρριψε την αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα κρίνοντας πως το μποϊκοτάζ των εργαζομένων της Coca-Cola αποτελεί «μέτρο πίεσης που στοχεύει στην επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού». Από την πλευρά της η Coca Cola ανέφερε πως το πρωτοδικείο αναγνώρισε «το αβάσιμο, αναληθή και παραπλανητικό χαρακτήρα των μηνυμάτων» και «κατέρριψε τον βασικό άξονα των ενεργειών δυσφήμισης» που βασίζονται σε «ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών αναφέρει για τη νέα αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία:
"Με νέα αγωγή εναντίον 28 συνολικά ατόμων και την προκλητική απαίτηση να καταβάλλουν οι απεργοί-εργαζόμενοι ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ «ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης», επέστρεψε στο προσκήνιο η πολυεθνική Coca Cola μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας να κρίνει ως νόμιμο το μποϊκοτάζ της Αμίτα, Φάντα, Κόκα Κόλα, νερό ΑΥΡΑ κλπ. με το σκεπτικό ότι «αποτελεί μέσο πίεσης για την επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού» και θεωρείται «νόμιμη απόρροια του ατομικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης», όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 14 του Συντάγματος.
Η νέα προκλητική αγωγή της πολυεθνικής αποσκοπεί αφενός στην τρομοκράτηση των εργαζομένων για να εγκαταλείψουν το δίκαιο αγώνα τους, από την άλλη αμφισβητεί την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας που απορρίπτει την προσπάθεια επιβολής ασφαλιστικών μέτρων με βασικό αίτημα την απαγόρευση του μποϊκοτάζ.
Σύμφωνα με την εκδοχή της Coca Cola «δε θα μπορούσε να είναι ανεκτή μια άποψη ότι το «μποϊκοτάζ» των προϊόντων μας αποτελεί πρόσφορο μέσο πίεσης για την ευδοκίμηση των αιτημάτων των πρώην υπαλλήλων μας, δηλαδή για να «ξαναλειτουργήσει» το εργοστάσιο παραγωγής μας στη Θεσσαλονίκη, και τούτο διότι είναι ήδη εκπεφρασμένη η βούληση της εταιρείας μας ότι το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει…».
Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά: Τα golden boys της Coca Cola αντί να ονειρεύονται υψηλά bonus απολύοντας εργαζόμενους και κλείνοντας εργοστάσια, να αναλογιστούν ότι από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας που εξυπηρετούσε το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, η πολυεθνική εταιρεία αποκόμισε τεράστια κέρδη. Το εργοστάσιο αυτό μπορεί και πρέπει να επαναλειτουργήσει. Μέχρι να συμβεί αυτό θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας και καλούμε όλους του καταναλωτές να συμμετέχουν στο ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ των προϊόντων: coca cola, Fanta, Amita, Sprite».

To ιστορικό

Τον περασμένο Σεπτέμβριο - η Coca Cola 3E ανακοίνωσε αλλαγή στον τρόπο διανομής των προϊόντων, (ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες) και απόλυση 33 εργαζομένων από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης.

Έκτοτε, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σχεδόν ένα χρόνο σε απεργία, δίνοντας καθημερινό αγώνα και καλώντας τους καταναλωτές σε μποϋκοτάζ των προϊόντων της.
Σύμφωνα με τους απεργούς, το μποϋκοτάζ εναντίον της Coca Cola με το σύνθημα «Ούτε μία γουλιά από προϊόντα της Coca-Cola», είχε αποτελέσματα αφού μεγάλη μερίδα των πολιτών της Θεσσαλονίκης γύρισε την πλάτη στα προϊόντα της.
Ηδη οι απεργοί του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης έχουν επεκτείνει το μπούκοτάζ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ χιλιάδες αφίσες που καλούν τους καταναλωτές να γυρίσουν την πλάτη στα προϊόντα τους έχουν τυπωθεί με χορηγία της ΓΣΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ