Γιατί παγώνουν τα πρόστιμα για το καρτέλ στα κοτόπουλα

Γιατί παγώνουν τα πρόστιμα για το καρτέλ στα κοτόπουλα
Αναστολή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχει πάρει η καταβολή προστίμων –ύψους 40 εκατ ευρώ –που επέβαλλε πριν από λίγο καιρό η Επιτροπή Ανταγωνισμού προς 13 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Με απόφαση του Εφετείου Αθηνών έγινε δεκτή η αίτηση των επιχειρήσεων για «πάγωμα» στο 100% του επιβληθέντος προστίμου».

Με την προσωρινή, έστω, αναστολή οι πτηνοτροφικές γλιτώνουν την άμεση χρεοκοπία, ενώ εκείνο που μένει να οριστεί είναι η ημερομηνία εκδίκασης της προσφυγής εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που έχουν υποβάλει οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.


Το χρονικό της υπόθεσης του καρτέλ

Με ομόφωνη απόφασή της, η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκρινε ότι συνολικώς δεκατρείς πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, όπως επίσης και ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΠΕΕ) παραβίασαν το άρθρο 1 του ν. 703/1977 περί απαγορευμένων συμπράξεων και 101 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), με την υιοθέτηση παράνομων πρακτικών οριζόντιου καθορισμού τιμών και κατανομής της πελατείας, με σκοπό τον συντονισμό τής τιμολογιακής τους πολιτικής και τον καταμερισμό της αγοράς. Ειδικότερα, με βάση το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προέκυψαν, μεταξύ άλλων, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συντόνιζε συστηματικά την επιχειρηματική του δράση σε ό,τι είχε να κάνει με τις προαναφερθείσες πρακτικές -και, μάλιστα, σε όλο το φάσμα νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου και σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού (χονδρέμποροι, σούπερ μάρκετ, ψησταριές, κρεοπώλες). Μάλιστα, η εν λόγω οριζόντια σύμπραξη διήρκεσε, όπως σημειώνεται στην ίδια απόφαση, επί μακρό χρονικό διάστημα (συγκεκριμένα, από το 1996 έως το 2010).

Τα πρόστιμα

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού διαπίστωσε τη διάπραξη παραβάσεων και υποχρέωσε τις συμπράττουσες επιχειρήσεις να παύσουν τις συγκεκριμένες αντιανταγωνιστικές πρακτικές, επέβαλλε τα εξής πρόστιμα (ανάλογα με τη διάρκεια συμμετοχής κάθε επιχείρησης στην παράβαση):
-Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις (Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ): πρόστιμο 8.562.021 ευρώ
-Πίνδος - Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (ΑΠΣΙ Πίνδος): πρόστιμο 12.409.620.
- Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας (ΑΠΣ Άρτας): πρόστιμο 5.222.863 ευρώ
- ΑΦΟΙ Λειβαδίτη - Παραγωγή και Εμπορία Πτηνοτροφικών Προϊόντων και Πτηνοτρόφων ΑΒΕΕ (ΑΦΟΙ Λειβαδίτη ΑΒΕΕ): πρόστιμο €1.256.313.
-Δημ. Κελαϊδίτης & ΣΙΑ ΕΠΕ (Δημ. Κελαϊδίτης ΕΠΕ): πρόστιμο 1.473.619.
~ Αμβροσιάδης - Παραγωγή και Εμπορία Πτηνοτροφικών Ζωικών Προϊόντων ΑΒΕΕ (Αμβροσιάδης Κοτόπουλα Έξοχης ΑΒΕΕ): πρόστιμο 1.725.470.
- Μαζαράκι ΑΒΕΕ Πτηνοτροφικών Προϊόντων (Μαζαράκι ΑΒΕΕ): πρόστιμο 2.237.235.
- ΚΟΤΙΝΟ Ανώνυμη Πτηνοτροφική Εμπορική και Βιομηχανική Επιχείρηση (ΚΟΤΙΝΟ ΑΕΒΕ): πρόστιμο 565.464.
- ΒΙΟΚΟΤ - Πτηνοσφαγεία Αττικοβοιωτίας Βιομηχανική Εμπορική Τροφίμων ΑΕ (ΒΙΟΚΟΤ ΑΕ): πρόστιμο €2.094.148.
~ ΥΙΟΙ Π. Σαραμουρτση ΑΒΕΕ - Παραγωγή και Επεξεργασία Πουλερικών (Χάρμα): πρόστιμο 664.450.
- ΦΡΕΣΚΟΤ - Πτηνοτροφικές Εμπορικές Επιχειρήσεις ΑΕ (ΦΡΕΣΚΟΤ ΑΕ): πρόστιμο 1.167.920.
- Αγγελάκης Βιομηχανική και Πτηνοτροφική ΑΕ (Αγγελάκης ΑΕ): πρόστιμο 1.246.700.
- Αγροζωή ΑΒΕΕ - Αγροτικές και Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις (Αγροζωή ΑΒΕΕ): πρόστιμο 1.368.536.
- Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΠΕΕ): πρόστιμο 3.987.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε μετά από 16 μήνες…


Το ενδιαφέρον πάντως που συνέβη με την υπόθεση του καρτέλ στα κοτόπουλα… είναι ο αριθμός 16. Τόσοι ακριβώς ήταν οι μήνες που χρειάστηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γνωστοποιήσει την απόφαση της . Ειδικότερα η απόφαση εκδόθηκε μεν στις 15 Φεβρουαρίου του 2013, αναρτήθηκε στο ΦΕΚ και γνωστοποιήθηκε επισήμως από την Ανεξάρτητη Αρχή, 16 μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου του 2014!
Και αυτό, για ένα καρτέλ που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού δρούσε επί 14 χρόνια (1996-2010), επιβάλλοντας συγκεκριμένες πρακτικές στην αγορά και καθορίζοντας τις τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ