Το mega deal των Κινέζων στα φωτοβολταϊκά και η "ουρά" του 1,5 δισ Ευρώ

Το mega deal των Κινέζων στα φωτοβολταϊκά και η "ουρά" του 1,5 δισ Ευρώ
Την ώρα που ο κλάδος των φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα δείχνει να βρίσκεται στο ναδίρ οι Κινέζοι προχωρούν σε μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Ειδικότερα η SPI Solar προχωρά στην εξαγορά της Sinsin Renewable Investment Limited με έδρα τη Μάλτα η οποία κατέχει φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα ισχύος 26,57 MW και δραστηριοποιείται κι στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ανάπτυξης και υποστήριξης ενεργειακών λύσεων. Η εξαγορά είναι αξίας 70,6 εκ Ευρώ εκ των οποίων τα 15 εκ Ευρώ περίπου είναι με ανταλλαγή μετοχών του αγοραστή.

Η συμφωνία προβλέπει τη συνεργασία των δύο πλευρών και στην ανάπτυξη των νέων projects του αγοραστή ο οποίος σκοπεύει να αναπτύξει έως και 360 MW φωτοβολταϊκών πάρκων τα επόμενα τρία έτη.
Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των επόμενων επενδύσεων αρκεί να αναφερθεί ότι το κόστος ανέγερσης 360 MW είναι της τάξεως των 1,5 δις Ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η SPI Solar έχει έδρα τις ΗΠΑ αλλά είναι Κινεζικών συμφερόντων και δραστηριοποιείται σε όλη τη γκάμα των φωτοβολταϊκών πάρκων συμπεριλαμβανόμενης κατασκευής πάνελς. Η εταιρία έχει ήδη υπογράψει στο παρελθόν μνημόνιο συνεργασίας (για τη χρηματοδότηση και κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα, με τα Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) Thermi TANEO Venture Capital Fund (TTVCF) και AIMS TANEO Venture Capital Fund (AIMS).

ΝΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ