Η μυστική συνάντηση με τις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η μυστική συνάντηση με τις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το άγχος ήταν διάχυτο από όλες τις πλευρές λίγο πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Μαΐου σε μια ασυνήθιστη κίνηση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάλεσε τους διοικούντες των εταιριών ιχθυοκαλλιεργειών (Δίας, Σελόντα, Νηρέας) στα γραφεία της στον οδό Κολοκοτρώνη.
Η κλήση δεν αφορούσε μόνο τους βασικούς μετόχους και του διοικούντες αλλά και τους ορκωτούς ελεγκτές που θα καλούνταν αμέσως μετά να δημοσιοποιήσουν τις εκθέσεις επισκόπησης επί των αποτελεσμάτων τριμήνου.
Η κλήση δεν είχε περιεχόμενο και ήταν λογικό οι διοικούντες τις εταιρίες να επιστρατεύσουν τα νομικά τους επιτελεία προκειμένου να προλάβουν απρόοπτες εξελίξεις. Στις συναντήσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η κλήση δεν αφορούσε παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας αλλά είχε χαρακτήρα διερεύνησης των προθέσεων όχι μόνο των εισηγμένων αλλά και των ορκωτών τους. Στις συναντήσεις αυτές δεν παρευρέθησαν στελέχη του ΔΣ αλλά υπηρεσιακοί παράγοντες.
Από τις συναντήσεις προέκυψε ότι το βασικό άγχος των εποπτικών αρχών ήταν αν στα αποτελέσματα τριμήνου οι ορκωτοί ελεγκτές των εισηγμένων θα αρνηθούν ή όχι να εκφράσουν γνώμη στις οικονομικές καταστάσεις. Και φαίνεται ότι η ανησυχία αυτή διακατείχε και τις πιστώτριες τράπεζες των εισηγμένων καθώς σε περίπτωση άρνησης θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να κληθούν να διαχειριστούν δάνεια που θα έσκαγαν αλλά και τις επιπτώσεις στις οικονομικές τους καταστάσεις τις οποίες είχαν ήδη συντάξει.
Σημειωτέον ότι εταιρία η οποία είχε τεράστιες ζημίες στο τρίμηνο έθεσε στα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ένα ουσιώδες πρόβλημα μιας μικρής βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης που μπορούσε να τινάξει τις οικονομικές καταστάσεις τριμήνου στον αέρα και το πρόβλημα επιλύθηκε ως δια μαγείας την επόμενη ημέρα από τις πιστώτριες τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι πλέον οι Εποπτικές Αρχές αλλά και οι τράπεζες ζουν πλέον με το μεγάλο άγχος των κόκκινων δανείων μεγάλου ύψους προς εισηγμένες τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ιδιαίτερα απρόοπτες εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό ειδικά για τις ιχθυοκαλλιέργειες οι μετοχοποιήσεις δανείων αναμένεται να προχωρήσουν εντός του Ιουλίου προκειμένου να καταγραφούν στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου προκειμένου να αποφευχθούν άλλου είδους απρόοπτα.


ΝΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ