Έρχονται «γάμοι» στον χώρο της υγείας και της ακτοπλοΐας – Τα ονόματα των μνηστήρων

Έρχονται «γάμοι» στον χώρο της υγείας και της ακτοπλοΐας – Τα ονόματα των μνηστήρων
Από χθες, με το που έγινε γνωστή η είδηση για συμμετοχή της τράπεζας Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG, ειπώθηκε ότι αυτό το dealθα έχει και …ουρά. Φαίνεται ότι οι εξελίξεις θα είναι πολύ γρήγορες καθώς ο στόχος είναι να δημιουργηθούν οι νέοι «εθνικοί πρωταθλητές» στον χώρο του επιχειρείν  

Της Έφης Καραγεώργου.

Σε τροχιά συγχωνεύσεων μπαίνουν νευραλγικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, μετά το χθεσινή συμφωνία με την οποία η Τράπεζα Πειραιώς, αποκτά το 17,7% της Marfin Investment Group (MIG), μέσω ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές ύψους 250 εκατ ευρώ.Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει σειρά συγχωνεύσεων μεταξύ εταιρειών, που θα έχουν ένα και μοναδικό στόχο, να «γεννήσουν» τους νέους εθνικούς πρωταθλητές που θα συμβάλλουν στην επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Χθες λοιπόν οι όμιλοι της Πειραιώς και της MIG ανακοίνωσαν ότι: η Πειραιώς αποκτά το 17,7% και καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG.Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2013 η MIG είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού ύψους 400εκ ευρώ, με επιτόκιο 7%, εκ των οποίων τα 250εκατ ευρώ παρέμειναν αδιάθετα, και καλύπτονται τώρα από την Τράπεζα Πειραιώς.

Από αυτά τα 250 εκατ ευρώ, τα 90εκατ θα μετατραπούν άμεσα σε μετοχές, και με τον τρόπο αυτό η Πειραιώς «κτίζει» ισχυρή θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Η κίνηση αυτή ανοίγει το δρόμο για συγχωνεύσεις μεταξύ ομοειδών εταιρειών. Όπως είναι γνωστό η MIG δραστηριοποιείται στους τομείς: ακτοπλοΐα, υγεία, τρόφιμα, πληροφορική, realestate και τουρισμό.

Και όπως εκτιμά η αγορά το χτεσινό deal αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην αναδιάρθρωση κλάδων της οικονομίας, όπως για παράδειγμα στον χώρο της ακτοπλοΐας να προχωρήσει η συγχώνευση της BlueStar με την ΑΝΕΚ, ή στον χώρο της υγείας να υπάρξει να υπάρξει συγχώνευση του Υγεία με το Ερρίκος Ντυνάν.

Εξάλλου πριν από λίγες μέρες ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος Προβόπουλος είχε δηλώσει πως «οι τράπεζες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και ανταγωνιστικοί. Έτσι θα δημιουργηθούν μεγάλα ευεργετήματα στην οικονομία. Θα ανοίξει ο δρόμος για σταθερή ανάπτυξη και, πιο σημαντικό ακόμη, για αύξηση της απασχόλησης».

Θα πρέπει ακόμα να αναφέρουμε πως: Οι όροι του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της MIG που περιέχονται στο ενημερωτικό δελτίο, όπως έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την 30η Απριλίου 2013 με συμπλήρωμα την 19η Ιουνίου 2013, περιλαμβάνουν την δυνατότητα μετατροπής σε νέες μετοχές της εταιρίας με τιμή μετατροπής τα 0,54 ευρώ ανά μετοχή. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί για μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές για ποσό τουλάχιστον 90εκατ ευρώ.

Στις ανακοινώσεις των δύο ομίλων επισημαίνεται ότι:

«Πρόθεση των δύο μερών είναι η μετατροπή του συνόλου των ομολογιών που θα αποκτηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς σε μετοχές είτε από την ίδια είτε μέσω της διαθέσεώς τους σε θεσμικούς και στρατηγικούς επενδυτές κοινής αποδοχής. Επίσης σε περίπτωση μελλοντικής πώλησης των μετοχών που θα κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς στην MIG έχει συμφωνηθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους βασικούς μετόχους της MIG μέσω υπόδειξης του Διοικητικού της Συμβουλίου. Τέλος, η συμφωνία δεν προβλέπει συμμετοχή εκπροσώπου της Τράπεζας Πειραιώς στο Διοικητικό Συμβούλιο της MIG».

Μέχρι τώρα οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του ομίλου MIG είναι το IRF European Finance Investment Ltd με 17,84% και η Dubai Group Ltd με 17,28%.

Στην ομπρέλα της MIG περιλαμβάνονται

Εταιρία

Κλάδος

Ποσοστό Συμμετοχής

Vivartia

Τρόφιμα & Γαλακτοκομικά

92,1%

Attica

FAI Aviation Group

SkyServ Handling

Μεταφορές (Επιβατηγός Ναυτιλία, Αερομεταφορές)

89,4%

51,0%

100,0%

Υγεία

Υπηρεσίες Υγείας

70,4%

Singular Logic

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες

85,7%

Sunce Bluesun

Hilton Κύπρου

Αναψυχή

50,0%

75,1%

MIG Real Estate

JSC Robne Kuce Beograd (RKB)

Real Estate

35,0%

82,7%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ