KPMG: 92% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έδωσαν αυξήσεις το 2023

KPMG: 92% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έδωσαν αυξήσεις το 2023

Ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί ότι πάνω από τις μισές εταιρείες που έχουν διαμορφώσει ESG στρατηγική, δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική αποδοχών & παροχών τους

Ενδιαφέροντα ήταν τα κύρια ευρήματα της ετήσιας «Γενικής Έρευνας Αποδοχών και Παροχών για το 2023» που πραγματοποίησε η KPMG στην Ελλάδα και τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε εκδήλωση. Κατά γενική διαπίστωση, τα ζητήματα αποδοχών και παροχών προβλημάτισαν για ακόμα μια χρονιά τις επιχειρήσεις, οι οποίες στράφηκαν ακόμα πιο έντονα στις μεταβλητές αποδοχές καθώς και στις παροχές ως εργαλεία «διακράτησης» και ενίσχυσης της δέσμευσης των εργαζομένων.

Στην καθιερωμένη έρευνα συμμετείχαν 100 πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της αγοράς (λιανεμπορίου, καταναλωτικών προϊόντων, υψηλής τεχνολογίας, ασφαλιστικού, φαρμακευτικού και τραπεζικού τομέα), παρέχοντας στοιχεία για πάνω από 160 μοναδιαίες θέσεις, από 50.000 κατόχους θέσεων εργασίας.

Κύρια ευρήματα

⦁ Το 92% των επιχειρήσεων έδωσαν αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2023, με το ποσοστό των αυξήσεων να κυμαίνεται στο 4% (διάμεσος).
⦁ Το ποσό που δόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2023, ανήλθε κατά μέσο όρο στο 11.6% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών.
⦁ Έξι στις 10 επιχειρήσεις διαθέτουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης για τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το 83%των επιχειρήσεων να παρέχει τα συγκεκριμένα ιδιωτικά προγράμματα στους εργαζόμενους, αμέσως μετά την πρόσληψή.
⦁ Το 93% και 88% των επιχειρήσεων προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης υγείας και ζωής αντίστοιχα.

Θέματα βιώσιμης ανάπτυξης

Ένα άλλο πεδίο της έρευνας ήταν επίσης οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στα θέματα αποδοχών και παροχών στις εταιρείες, στο πλαίσιο των ESG προτεραιοτήτων. Ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί ότι πάνω από τις μισές εταιρείες που έχουν διαμορφώσει ESG στρατηγική, δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική αποδοχών & παροχών τους (για παράδειγμα αλλαγές στο πλαίσιο μεταβλητών αποδοχών των στελεχών τους, πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση ίσων αμοιβών, κ.ά.).

Συμπερασματικά

Με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της «Γενικής Έρευνας Αποδοχών και Παροχών της KPMG για το 2023», η Γεωργία Καλεμίδου, Director, Advisory, KPMG στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά «Μέσα από την έρευνα του 2024 σκοπεύουμε να εστιάσουμε στην ‘επόμενη ημέρα’.

Πιο συγκεκριμένα, στα θέματα αποδοχών και παροχών, στη διερεύνηση τρόπων μέσα από τους οποίους οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν την έλλειψη «ταλέντου», θα υποστηρίξουν τους εργαζόμενούς τους, ώστε να διαχειριστούν το υψηλό κόστος ζωής ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και απαιτήσεις των διαφορετικών γενεών εργαζομένων, σε ένα σύγχρονο πλαίσιο βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε κατά πόσο οι εταιρείες θα προβούν σε δομικές αλλαγές, όπως τον ανασχεδιασμό της στρατηγικής αμοιβών και παροχών, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης αμοιβών στα συστήματα αποδοχών και παροχών, την ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση των αμοιβών και σαφώς, την ενδυνάμωση της επικοινωνίας και της ολοκληρωμένης πληροφόρησης γύρω από τα θέματα ανταμοιβών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ