Νέα Υόρκη κατά της PepsiCo - Την μηνύει για ρύπανση από πλαστικά

 Νέα Υόρκη κατά της PepsiCo - Την μηνύει για ρύπανση από πλαστικά

Η Γενική Εισαγγελέας κατηγόρησε την PepsiCo ότι είχε σημαντικό μερίδιο πλαστικών απορριμμάτων που βρέθηκαν μέσα και κοντά στον ποταμό Buffalo River

 


Η πολιτεία της Νέας Υόρκης μήνυσε την PepsiCo την Τετάρτη, κατηγορώντας τον γίγαντα των ποτών και των σνακ τροφίμων ότι ρυπαίνει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία μέσω των πλαστικών μπουκαλιών, των καπακιών και των περιτυλιγμάτων μιας χρήσης.

Η μήνυση που κατατέθηκε στο πολιτειακό δικαστήριο στην κομητεία Erie είναι από τις πρώτες από μια πολιτεία των ΗΠΑ που στοχεύει έναν μεγάλο παραγωγό πλαστικών.

Η Γενική Εισαγγελέας της Πολιτείας Letitia James κατηγόρησε την PepsiCo ότι συνέβαλε σε μια δημόσια όχληση δημιουργώντας σημαντικό μερίδιο πλαστικών απορριμμάτων που βρέθηκαν μέσα και κοντά στον ποταμό Buffalo River, συμπεριλαμβανομένου του 17% των σκουπιδιών που θα μπορούσαν εύκολα να εντοπιστούν σε συγκεκριμένες μάρκες.

Είπε επίσης ότι η εταιρεία απέτυχε να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τους πιθανούς κινδύνους των πλαστικών για την υγεία και το περιβάλλον στις περισσότερες από 100 μάρκες της και παραπλάνησε το κοινό σχετικά με τις προσπάθειές της να καταπολεμήσει τη ρύπανση από πλαστικά.

Η James είπε ότι τέτοια ρύπανση μπορεί να εισέλθει στο πόσιμο νερό μετά από διάσπαση, συμβάλλοντας σε προβλήματα υγείας.

«Όλοι οι Νεοϋορκέζοι έχουν ένα βασικό δικαίωμα στο καθαρό νερό, ωστόσο η ανεύθυνη συσκευασία και το μάρκετινγκ της PepsiCo θέτουν σε κίνδυνο την παροχή νερού, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία του Buffalo», ανέφερε σε δήλωσή της.

Η καταγγελία ανέφερε ότι τα προβλήματα υγείας μπορεί να περιλαμβάνουν πρώιμη εφηβεία στις γυναίκες, μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, αλλοιωμένες λειτουργίες των αναπαραγωγικών οργάνων, παχυσαρκία, τροποποιημένες συμπεριφορές ανάλογα με το φύλο και αυξημένα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου. Τα αποτελέσματα από τα πλαστικά πρόσθετα έχουν παρατηρηθεί σε θηλαστικά και οι ερευνητές αναμένουν ότι τα ίδια αποτελέσματα θα παρατηρηθούν και στους ανθρώπους, ανέφερε η αγωγή.

Η αγωγή επιδιώκει να αναγκάσει την PepsiCo να σταματήσει να προκαλεί όχληση, να καθαρίσει τη μόλυνση και να προσφέρει άλλη ανακούφιση.

Η PepsiCo εδρεύει στο Purchase της Νέας Υόρκης. Εκτός από την Pepsi cola, οι μάρκες της περιλαμβάνουν Cheetos, Cracker Jack, Doritos, Fritos, Gatorade, Lay's, Lipton, Mountain Dew, Ocean Spray, Quaker, Ruffles και Tostitos.

Το Κονέκτικατ και η Μινεσότα έχουν υποβάλει στο παρελθόν αγωγές σχετικά με τα πλαστικά, ισχυριζόμενες ότι εταιρείες διέθεταν ψευδώς και παραπλανητικά τις σακούλες ως ανακυκλώσιμες όταν δεν μπορούν να ανακυκλωθούν σε κρατικές εγκαταστάσεις. Η Καλιφόρνια το 2022 ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για τον ρόλο των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων και πετροχημικών στη ρύπανση από πλαστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ